Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Προτάσεις για τον εξορθολογισμό της διαγνωστικής δαπάνης από την ΟΝΝΕΔ

Προτάσεις για τον εξορθολογισμό της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, κατέθεσε  ο Τομέας Υγεία και Πρόνοιας της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι τα μέτρα που θα ληφθούν από το Υπουργείο Υγείας προς την κατεύθυνση αυτή δεν θα πρέπει να πλήττουν .............


πρωταρχικό στόχο της υγείας που είναι η πρόληψη.

«Τα φαινόμενα υπερβολικής «συνταγογράφησης» που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν ανταποκρίνονται στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 έχουμε ήδη αγγίξει το οικονομικό όριο του έτους που προβλέπεται για την κάλυψη των διαγνωστικών δαπανών. Ωστόσο, ο εξορθολογισμός της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων  δεν πρέπει να πλήξει τον πρωταρχικό στόχο της υγείας που είναι η πρόληψη. Η εφαρμογή των όποιων νέων μέτρων πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους νέους Ιατρούς, καλύπτοντας παράλληλα όλες τις ανάγκες των ασφαλισμένων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ.

Για το σκοπό αυτό, προτείνει:

• πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για ένα δύο μήνες, ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως οι προβληματικοί περιορισμοί κάποιας ειδικότητας ανά κατηγορία ιατρικών εξετάσεων και να υπάρξει χρόνος για την αντιμετώπισή τους.
• Μηδενική συμμετοχή σε κομβικές εξετάσεις για την υγεία των ασφαλισμένων, όπως το τεστ Παπανικολάου, η μαστογραφία, το PSA με δακτυλική εξέταση, κλπ.
• Να υπάρξει ειδική μέριμνα για όλους τους νέους ιατρούς που έχουν συμβληθεί την τελευταία τριετία,  με βάση τη δυναμικότητα του παρόχου, τον πληθυσμό, την ζήτηση και την προσφορά υπηρεσιών στη γεωγραφική περιοχή που εξυπηρετούν.
• Την επέκταση του συστήματος κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) που ήδη εφαρμόζεται στην διανομή φαρμάκων για ορισμένες παθήσεις (π.χ.: χοληστερίνη), καθώς αποτελεί το μεγάλο βήμα για τη δημιουργία αλγορίθμων τεκμηριωμένης ιατρικής παρακολούθησης (evidence based medicine).

Δεν υπάρχουν σχόλια: