Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Σάλος για ψυχολογικό πείραμα σε χρήστες του Facebook

Eχει γίνει κομμάτι της ζωής μας και ήδη γνωρίζει σχεδόν τα πάντα για εμάς, από το αν είμαστε ελεύθεροι ή σε σχέση μέχρι το πού έχουμε σπουδάσει.

Το Facebook προκάλεσε τώρα τεράστιο σάλο με ένα κοινωνικό-ψυχολογικό πείραμα για τις ανάγκες του οποίου χειραγώγησε ..............


τις πληροφορίες που έβλεπαν εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες στην αρχική σελίδα (newsfeed) του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο.
Ερευνητική ομάδα των αμερικανικών πανεπιστημίων Κόρνελ και της Καλιφόρνια σε συνεργασία με το Facebook τροποποίησαν για μία εβδομάδα μέσα στο 2012 τις πληροφορίες στις αρχικές σελίδες 689.000 αγγλόφωνων χρηστών του Facebook, όπως σχόλια, βίντεο, φωτογραφίες και συνδέσμους, έτσι ώστε να μελετήσουν πώς επηρεάζεται η διάθεσή τους βάσει του περιεχομένου που δημοσιεύουν οι φίλοι τους και οι σελίδες που ακολουθούν.
Στη μία ομάδα χρηστών οι επιστήμονες μείωσαν την έκθεσή τους σε θετικού συναισθηματικού περιεχομένου δημοσιεύσεις, βλέποντας ότι αυτό μείωσε τις θετικές δημοσιεύσεις και των ίδιων των χρηστών και, αντίστοιχα, το αντίθετο συνέβη στην άλλη ομάδα, όπου μειώθηκε η έκθεση σε αρνητικά συναισθήματα στο Facebook.

Σάλος για ψυχολογικό πείραμα σε χρήστες του Facebook

«Τα συναισθήματα που εκφράζουν οι φίλοι στα online κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν τη δική μας διάθεση», κατέληξε η έρευνα, κάνοντας λόγο για την «πρώτη πειραματική απόδειξη για μαζικής κλίμακας μετάδοση συναισθημάτων μέσω των κοινωνικών δικτύων».
«Σκανδαλώδες», «τρομακτικό» και «ενοχλητικό» χαρακτήρισαν το πείραμα δικηγόροι, ακτιβιστές του Διαδικτύου και Βρετανοί πολιτικοί που εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανή χειραγώγηση των χρηστών για πολιτικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς. Υπερασπιζόμενη την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε ότι «διενεργήθηκε για τη βελτίωση των υπηρεσιών μας και για να κάνουμε το περιεχόμενο που βλέπει ο κόσμος στο Facebook όσο το δυνατόν πιο σχετικό και ευχάριστο».
Οι ίδιοι οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η τροποποίηση των δημοσιεύσεων της αρχικής σελίδας «είναι σύμφωνη με την πολιτική χρήσης δεδομένων του Facebook, στην οποία συμφωνούν όλοι οι χρήστες πριν από τη δημιουργία λογαριασμού στο κοινωνικό δίκτυο, κάτι που αποτελεί συναίνεση για αυτή την έρευνα». Ο επιστημονικός αναλυτής δεδομένων του Facebook, Ανταμ Κράμερ, ανέφερε ότι η έρευνα διεξήχθη για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μίας εβδομάδας, και ότι η παρέμβαση στα newsfeed των χρηστών ήταν η ελάχιστη.
Δήλωσε ότι «ο λόγος που κάναμε αυτή την έρευνα είναι γιατί νοιαζόμαστε για τον συναισθηματικό αντίκτυπο του Facebook και τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το προϊόν μας. Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να διερευνηθεί η κοινή ανησυχία ότι βλέποντας τους φίλους να κοινοποιούν θετικό περιεχόμενο οδηγεί τους υπόλοιπους στο να αισθάνονται αρνητικά ή παραγκωνισμένοι».

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ


ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζιμ Σέρινταν

Προστασία για τους πολίτες

Ο βουλευτής των Βρετανών Εργατικών Τζιμ Σέρινταν είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του ψυχολογικού πειράματος που διενήργησε το Facebook και τόνισε την ανάγκη για υιοθέτηση νομοθεσίας η οποία να προστατεύει τον κόσμο από τέτοιες διαδικασίες που «επεμβαίνουν» στις ζωές τους.
«Χειραγωγούν υλικό από τις προσωπικές ζωές των ανθρώπων και ανησυχώ με την ικανότητα του Facebook και άλλων να χειραγωγούν τη σκέψη τους στην πολιτική και σε άλλους τομείς. Αν η σκέψη των ανθρώπων γίνεται αντικείμενο χειραγώγησης με τέτοιον τρόπο, τότε θα πρέπει να υπάρχει προστασία και πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουν γι' αυτήν», ανέφερε ο βουλευτής των Εργατικών που είναι μέλος της επιτροπής για τα μίντια του βρετανικού κοινοβουλίου.
Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την ανησυχία ότι η χειραγώγηση περιεχομένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς πριν από εκλογές ή για την προβολή θετικών δημοσιεύσεων, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν οι χρήστες να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο στην ιστοσελίδα και να αυξηθούν τα διαφημιστικά έσοδα. Αλλοι έκαναν λόγο για πιθανή παραβίαση των ηθικών και νομικών κανόνων με τη μη ενημέρωση των χρηστών ότι χειραγωγήθηκαν στο πλαίσιο του πειράματος.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: