Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

Καλοκαιρινοί ρυθμοί δεν σημαίνουν και θερινή ραστώνη για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η οποία αφού ταξίδεψε έως τις άκρες του Αιγαίου (για μία σειρά συναυλιών που εντάσσονταν στο πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη») και αφού ολοκλήρωσε τις δύο εμφανίσεις της στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο .........


του Φεστιβάλ Αθηνών, φτιάχνει τα μπαγκάζια της με προορισμό αυτή την φορά το Αρχαίο Θέατρο του Άργους.

Εκεί, σ’ αυτό το σμιλεμένο στον βράχο μοναδικό μνημείο του 300 περίπου π.Χ. θα δώσει το Σάββατο 19 Ιουλίου στις 21.00 μία συναυλία με διοργανωτή την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με την οργανωτική υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Δημοτικού Ωδείου Άργους.

Υπό την μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει δημοφιλέστατες συνθέσεις των Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, Γιόχαν Στράους, Αντονίν Ντβόρζακ καθώς και το λιγότερο γνωστό στο ευρύ ακροατήριο αλλά πάντως σημείο αναφοράς για το ρεπερτόριο του κόρνου Κοντσερτίνο για δύο κόρνα του Γερμανού συνθέτη και τσελίστα Φρήντριχ Βιττ, με σολίστ τον κορυφαίο κορνίστα της Κ.Ο.Α. Κώστα Σίσκο καθώς και την επίσης κορνίστα Μαρία Φωτιά.

Πλουραλιστικό και ελκυστικό το πρόγραμμα αποτελείται κατά τα άλλα: Από την περίφημη Εισαγωγή «Κοριολανός» που συνέθεσε ο Μπετόβεν το 1807 εμπνευσμένος από την ομώνυμη τραγωδία όχι του Σαίξπηρ αλλά του σύγχρονού του Αυστριακού συγγραφέα Χάινριχ Γιόζεφ φον Κόλινς. Από την, εξίσου αγαπητή στο κοινό της κλασικής μουσικής, Εισαγωγή «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που έγραψε ο Τσαϊκόφσκυ το 1870 μετά από μια ατυχή ερωτική ιστορία, επηρεασμένος από το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ. Από τους Σλάβικους Χορούς Αρ.2 και Αρ.8 του Τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ ο οποίος είχε στα έργα του και δη στους 16 συνολικά Σλάβικους Χορούς που συνέθεσε, ενσωματώσει με αξιοθαύμαστο τρόπο στοιχεία της μουσικής παράδοσης της πατρίδας του. Κι από το Kaiserwaltz, το διάσημο βαλς που έγραψε ο Γιόχαν Στράους το 1889 κατά παραγγελία του αυτοκράτορα της Αυστρίας Φρανκ Γιόζεφ, με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού αυτοκράτορα («Kaiser» στα γερμανικά) Βίλχελμ ΙΙ.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Σάββατο 19 Ιουλίου, 21.00
Αρχαίο Θέατρο Άργους


ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770-1827)
Εισαγωγή «Κοριολανός», έργο 62

ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΤΖΕΡΕΜΑΪΑΣ ΒΙΤΤ (1770-1836)
Κοντσερτίνο για Δύο Κόρνα, σε φα ύφεση

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840-1893)
Εισαγωγή-Φαντασία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ(1841-1904)
Σλάβικοι Χοροί Αρ.2, Αρ.8

ΓΙΟΧΑΝ ΣΤΡΑΟΥΣ ΙΙ (1825-1899)
Kaiserwaltz

Σολίστ Κώστας Σίσκος, κόρνο

Μαρία Φωτιά, κόρνο

Μουσική Διεύθυνση Ανδρέας Τσελίκας

Χορηγός: ΜΑΡΜΥΚ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: