Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Σχέδιο-σκούπα για όλα τα χρέη νοικοκυριών-επιχειρήσεων

Συνεχίζονται οι επίπονες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με τους τραπεζίτες, προκειμένου να δοθεί βιώσιμη λύση στο μέγα πρόβλημα των «κόκκινων δανείων». Απειρα εναλλακτικά σενάρια έχουν τεθεί επί τάπητος, όλα όμως παρουσιάζουν δυσκολίες εφαρμογής και κινδύνους "παρενεργειών". Το θέμα συζητήθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της ................


διυπουργικής επειτροπής ιδιωτικού χρέους, στην οποά μετέχουν εκπρόσωποι των τραπεζών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει μια λύση-πακέτο, που θα περιλαμβάνει όλα τα χρέη του δανειολήπτη (νοικοκυριού ή επιχείρησης) σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία. Κατευθυντήριοι άξονες των νέων ρυθμίσεων θα είναι η επίτευξη εξωδικαστικού διακανονισμού και η εξατομίκευση των όρων αποπληρωμής, ώστε να μπορούν να πληρώνονται οι δόσεις και οι οφειλές να μην ξαναγίνονται ληξιπρόθεσμες.


Το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου και θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο.

Αν υιοθετηθούν τελικά οι ρυθμίσεις που προκρίνονται τώρα στις συζητήσεις με τους τραπεζίτες, για κάθε οφειλέτη θα εξετάζονται οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τράπεζες, εφορία, Ταμεία. Η ρύθμιση θα αφορά όλα τα χρέη του και το τι θα πληρώνει και σε ποιους.

Η κυβέρνηση επιδιώκει η όποια λύση για τα «κόκκινα» δάνεια να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για τις τράπεζες, -οπότε η λέξη «κούρεμα» αποκλείεται- και να μην επιβαρύνει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που ήδη αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις.

Οι επιχειρήσεις στις τράπεζες

Οσον αφορά τα χρέη επιχειρήσεων, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επιδιώκει ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε τράπεζες και ιδιώτες να βρουν λύση μέσω αλλαγών στο Πτωχευτικό Δίκαιο. Ειδικότερα, σχεδιάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διεκολύνουν την ανάληψη του ελέγχου υπερχρεωμένης επιχείρησης από την τράπεζα που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής.
Παράλληλα έχει αποφασισθεί η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει στην πρόσληψη ανεξάρτητου συμβούλου ο οποίος θα καταρτίσει μελέτη για τους καλύτερους τρόπους διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.
sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια: