Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ανατροπές στις χρήσεις γης

Στην κατάργηση των περιοχών αμιγούς κατοικίας, όπου εφεξής θα επιτρέπονται ακόμα και επιχειρηματικές, διοικητικές ή τουριστικές δραστηριότητες που τώρα απαγορεύονται, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το νέο σχέδιο νόμου για τη χωροταξική............


 και πολεοδομική μεταρρύθμιση, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Τροποποιούνται παράλληλα όλες οι ισχύουσες διατάξεις περί πολεοδομήσεων και χωροθετήσεων ώστε να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες και οι εντάξεις στα σχέδια πόλης να ολοκληρώνονται εντός δύο χρόνων.
Το νέο νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας και προαπαιτούμενο (για την πληρωμή της δόσης) του μηνός Ιουνίου.
Προκειμένου μάλιστα να διευκολυνθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσει ομαλά η ψήφιση, αφαιρέθηκαν από το κείμενο του νόμου όλες οι διατάξεις που δεν αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, όπως η αντιμετώπιση του θέματος των οικοδομικών συνεταιρισμών και η ιδιωτική πολεοδόμηση.
Σε ανατροπή των όσων ισχύουν στον τομέα των χρήσεων κατοικίας προχωρά η νέα νομοθετική ρύθμιση. Σήμερα αναγνωρίζονται περιοχές αμιγούς κατοικίας με λίγες επιτρεπόμενες χρήσεις πέραν της κατοικίας και περιοχές γενικής κατοικίας όπου επιτρέπεται σειρά άλλων χρήσεων, συνήθως ήπιων. Αυτή η κατηγοριοποίηση καταργείται.
Δημιουργούνται τρεις νέες κατηγορίες, κατοικία, κατοικία επιπέδου γειτονιάς και κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (μεικτή κατοικία).
Στην πρώτη κατηγορία προβλέπεται η δυνατότητα όσες κοινόχρηστες χρήσεις επιτρέπονται, να μεταφερθούν σε άλλο σημείο του δήμου, να «επαναπροσδιοριστούν» και να συμπληρωθούν με άλλες, ακόμα και «πολεοδομικού κέντρου». Αυτό σημαίνει πως μπορούν να κατασκευαστούν εμπορικά καταστήματα, γραφεία, τράπεζες, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.λπ.
Τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού χρήσεων γης κινεί ο αρμόδιος δήμος και η θεσμοθέτηση γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα.
Οι δύο άλλες κατηγορίες κατοικίας αντιστοιχούν χονδρικά στη σημερινή γενική κατοικία αλλά με περισσότερες επιτρεπόμενες χρήσεις στην κατηγορία της μεικτής κατοικίας. Συνολικά με το νέο σ/ν δημιουργούνται 18 χρήσεις γης.
Αξιοσημείωτο είναι πως δημιουργείται ειδική κατηγορία για τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στο κύριο οδικό δίκτυο πόλεων (ΚΟΔ), στα οποία επιτρέπονται κατοικίες, πρεσβείες, κτίρια πρόνοιας, εκπαίδευσης (πλην τριτοβάθμιας), άθλησης, πολιτισμού, θρησκείας, γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, κλινικές.

Επίσπευση

Το ΥΠΕΚΑ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών χωροθέτησης δραστηριοτήτων και πολεοδόμησης. Οπως επισήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, επιχειρείται να σταματήσουν οι επικαλύψεις, ενώ τα επίπεδα σχεδιασμού μειώνονται από επτά που είναι σήμερα σε τέσσερα νέα.
Πρόκειται για τα Εθνικά Χωροταξικά Πλαίσια, τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, τα Τοπικά Χωροταξικά Σχέδια (σε επίπεδο ΟΤΑ)/ Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια (ανεξαρτήτως διοικητικών ορίων) και τα Ρυμοτομικά Σχέδια (σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου). Μέχρι τη θεσμοθέτησή τους, τα σχέδια και οι μελέτες μπορούν να προχωρούν με τα παλαιά εργαλεία σχεδιασμού (ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, ΖΟΕ κ.λπ.).
Τέλος, μέχρι το 2020 προβλέπεται η ολοκλήρωση χάρτη όπου θα αποτυπώνονται ψηφιακά, στα υπόβαθρα του Εθνικού Κτηματολογίου, όλες οι χρήσεις (δάση, αιγιαλός, προστατευόμενες περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασμοί κ.λπ.) που επηρεάζουν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη.
Μανίνα Νικολοπούλου
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: