Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Διπλό μήνυμα από τον κ. Αντ. Σαμαρά

Μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας μεταξύ της υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και της αναγκαιότητας να εμφανιστεί ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα της ευρείας πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων καλείται να φέρει εις πέρας η .............


τρίτη κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά, η οποία ορκίστηκε χθες. Ο πρωθυπουργός, στην «πρώτη επίσημη» του νέου υπουργικού συμβουλίου, ναι μεν υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «συμβολίζει τη νέα μέρα, για να βγούμε οριστικά από την κρίση και τα μνημόνια... τη νέα ημέρα για τη χώρα και μια νέα φάση για τη μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης των τελευταίων ετών», ωστόσο ήταν σαφής ότι η κατεύθυνση παραμένει η ίδια: σταδιακή ελάφρυνση της φορολογίας, ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας «χωρίς, όμως –επαναλαμβάνω– να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα».

Ηδη, πάντως, οι πρώτες εστίες έντασης μεταξύ «νέων» και «παλαιών» είναι ορατές, με το ζήτημα της μη απόλυσης των διοικητικών των πανεπιστημίων, που «δοκίμασε» τις σχέσεις Αρβανιτόπουλου - Μητσοτάκη να αποτελεί και σημείο τριβής μεταξύ του Ανδρ. Λοβέρδου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ενώπιον του νέου υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο έχει ενισχυθεί η παρουσία στελεχών με κριτικό λόγο έναντι των μεταρρυθμίσεων που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε υποστηρικτής μιας real politik: «θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας. Θα διορθώσουμε ό,τι μπορούμε σήμερα να διορθώσουμε. Και θα προγραμματίσουμε εκείνα τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε στο μέλλον... Ενώ η κατεύθυνση παραμένει ίδια, πρέπει να κάνουμε πολλές τομές για να επισπεύσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να διορθώσουμε αδικίες που έγιναν. Και που τώρα μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε», ανέφερε. Και προσέθεσε, περιγράφοντας τη σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όλους, «υπάρχει ένα "δόγμα" σε αυτή την κυβέρνηση: Δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν βρήκαμε τρόπο να το καλύψουμε. Δεν παραμελούμε κανένα πρόβλημα του πολίτη που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Και δεν ξεχνάμε τις δεσμεύσεις μας».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε συνομιλίες του με τους πολιτικούς συντάκτες εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του νέου σχήματος, χωρίς να φείδεται καλών λόγων για τον νέο υπουργό Οικονομικών αλλά και για όσα στελέχη αποχώρησαν («δεν ήταν εύκολο να είσαι υπουργός, απέκτησαν πολιτικό κεφάλαιο για τους ίδιους και τη χώρα») επεδίωξε να διασκεδάσει τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να έχει εκλογικό προσανατολισμό. «Γνωρίζετε ότι πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία» είπε στους υπουργούς του, καλώντας τους να είναι σε ετοιμότητα «24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο...» και να προτάσσουν τον πολίτη, το δημόσιο συμφέρον και το αύριο της χώρας.

Μένει να φανεί πώς θα ισορροπήσει το νέο σχήμα. Ηδη, πάντως, οι διαφορετικές στοχεύσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι ορατές. Ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος πήρε τη σκυτάλη από τον κ. Αρβανιτόπουλο και ζήτησε από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να μην απολυθεί ούτε ένας εκ των περίπου 1.200 διοικητικών ΑΕΙ και ΤΕΙ που μπήκαν σε διαθεσιμότητα. Για μία μεγάλη μερίδα διοικητικών, η 8μηνη διαθεσιμότητα ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και το υπ. Παιδείας ζητεί την πλήρη απορρόφησή τους.

Οι σχετικές πληροφορίες, ωστόσο, διαψεύδονταν από το περιβάλλον του νέου υπουργού Παιδείας. Στο μέτωπο του Ανάπτυξης, ο υφυπουργός κ. Γερ. Γιακουμάτος, αν και αναγνώρισε ότι δεν γνώριζε μέχρι χθες τι περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, άφησε ανοικτό να μην εφαρμοστούν όσα ψηφίστηκαν από τη Βουλή, προ ολίγων εβδομάδων.
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
kathimerini 

Δεν υπάρχουν σχόλια: