Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ντέρμπι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue

Εντεινόμενη πολιτική πόλωση και ισοδυναμία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει νέα έρευνα της Public Issue για την Εφημ. των Συντακτών καθώς σύμφωνα με την έρευνα στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μισή μονάδα, ενώ στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών καταγράφεται ............


απόλυτη ισοδυναμία. Βραχεία κεφαλή φαίνεται να διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές(18,5% έναντι 18%) με τη ΝΔ όμως να κλείνει την ψαλίδα, αφού κερδίζει 1,5 μονάδα σε αντίθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο χάνει μια μονάδα. Στην υπόλοιπη κατάταξη ακολουθούν: Το Ποτάμι με 5,5%, η Ελιά (ΠΑΣΟΚ) με 4,5%,το ΚΚΕ με 4%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, η ΔΗΜΑΡ με 2% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5%.

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της e-voice

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 1,4%, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας e-voice, που διενεργήθηκε το τελευταίο 48ωρο για λογαριασμό της εφημερίδας «Παρασκήνιο». Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22,5% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1%. Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται με 7,7% Το Ποτάμι, ενώ αισθητή εμφανίζεται η άνοδος της ΕΛΙΑΣ, με ποσοστό 7%. Σταθερά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας, παραμένουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής (6,4%) και του ΚΚΕ (6%), ενώ για οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν 3,6%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν 12,3% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων.

Διαμαρτυρία ΣΕΔΕΑ:

Μετά τις πρόσφατες απόπειρες απαξίωσης των δημοσκοπήσεων συλλήβδην, που επιχειρείται από φορείς της δημόσιας σφαίρας, ο ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς) διαμαρτύρεται και τονίζει:

Όλες οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις από εταιρίες μέλη του ΣΕΔΕΑ που ελέγχονται και λογοδοτούν για τον τρόπο συλλογής των στοιχείων τους και άλλες από εταιρίες και φορείς που δεν ελέγχονται. Μόνον οι εταιρίες μέλη του ΣΕΔΕΑ υπόκεινται σε συστηματικούς ελέγχους ως προς την τήρηση των κανόνων ποιοτικής συλλογής στοιχείων (ΠΕΣΣ).

Για τις δημοσκοπήσεις υπάρχει νομοθετική οριοθέτηση (Ν.3603/2007) και κώδικας δεοντολογικής πρακτικής (ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ). Οποιοσδήποτε αμφισβητεί το κύρος κάποιας δημοσκόπησης μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων η οποία επιλαμβάνεται του προβλεπόμενου στο Ν.3603/2007 ελέγχου δημοσκοπήσεων.

Η απαξίωση που επιχειρείται δεν προσβάλλει μόνο τις δημοσκοπήσεις αλλά και τους ευσυνείδητα και σκληρά εργαζόμενους στις εταιρίες μέλη του ΣΕΔΕΑ που σε αντίξοες συνθήκες αγωνίζονται για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, οι δημοσκοπήσεις αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους πολίτες και τους φορείς.

Ο ΣΕΔΕΑ και οι εταιρίες μέλη του:

υπερασπίζονται το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη να εκφράζει την άποψή του και να ενημερώνεται, υπερασπίζονται το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτικών, των κομμάτων και των ΜΜΕ σε επιστημονική και πιστοποιημένη, ως προς τον τρόπο συλλογής της, πληροφορία, με κάθε τρόπο ενισχύουν και προωθούν την τήρηση του νόμου, των διεθνών κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και πρακτικής για τη διενέργεια και τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων και ερευνών κοινής γνώμης.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: