Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Circulo Cooperativa: Περί αισθητικής, Παραληρήματος, Κι εκφοβισμού

Συμπληρώνοντας τέσσερα χρόνια ζωής και λίγο πριν ανακοινώσουμε την μεγαλύτερη εκδήλωση και για το φετινό καλοκαίρι, την τέταρτη γιορτή Circulo Cooperativa, αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με ένα ζήτημα που μας «συντροφεύει» από την πρώτη ..............


 ημέρα δημιουργίας μας.

Ένα θέμα taboo, για την γειτονιά αλλά και την παλιά πόλη γενικότερα, που κληρονομήσαμε παίρνοντας την σκυτάλη από το αγαπημένο μας Λυρικό.

Την Κάτοικο της παλιάς πόλης.

Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο παραλογισμός γιγαντώνεται, ο αμοραλισμός παγιώνεται και τα γεγονότα κοντεύουν να μας ξεπεράσουν κι επειδή -κυρίως και πρώτα από όλα- πρέπει να εξηγήσουμε, δημόσια πλέον, στους πελάτες κι επισκέπτες μας(που μας ρωτούν με κάθε τρόπο) γιατί σχεδόν κάθε βράδυ απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους υπό την διακριτική ή και αδιάκριτη παρουσία της ελληνικής αστυνομίας, γνωστοποιούμε την ιστορία που βιώνουμε, εδώ και 4 χρόνια, ως έχει. Ιστορία -λίγο πολύ- γνωστή στους γείτονες, τους περίοικους και τους τακτικούς πελάτες του καταστήματος από την εποχή του Λυρικού.

Στο παλαιό Ναύπλιο υπάρχει μία Κάτοικος-όχι γείτονας μας- στην Αισθητική* της οποίας απλά δεν ταιριάζουμε. Δεν εγκρίνει τη λειτουργία μας, δεν επιθυμεί την ύπαρξή μας. Ο λόγος, σύμφωνα με την ίδια, απλός και χιλιο-ειπωμένος. Διατυπωμένος δημόσια στις αστυνομικές αρχές, στις δικαστικές αρχές, σε δημοτικά συμβούλια, στην περιφέρεια αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν επιθυμεί την ύπαρξη καφετεριών στο παλαιό Ναύπλιο(εκτός ίσως από αυτές που εξυπηρετούν την ίδια). Θεωρεί πως είναι παράνομες γιατί σύμφωνα με τον δικό της προσδιορισμό απαγορεύονται τέτοιες λειτουργίες ,από τις άδειες χρήσης γης στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Αυτό.

Και κάπως έτσι ξεκινά το Παραλήρημα**.

Στο διάστημα όλων αυτών των ετών έχει προβεί σε δεκάδες καταγγελίες παντού.

Αποτέλεσμα: Το Circulo Cooperativa έχει ελεγχθεί από κάθε πιθανή ή και απίθανη υπηρεσία που έχει σχέση με τον κλάδο ή την λειτουργία μας, όχι μόνο εκτός ορίων της πόλης μας αλλά και του νομού!

Και κανένας έλεγχος από καμία υπηρεσία δεν μπόρεσε να οδηγήσει την Κάτοικο(όχι γείτονα μας) σε κανένα επιθυμητό-γι αυτή- αποτέλεσμα. Ούτε ψεγάδι...

Εφόσον το παράλογο, όμως, δεν δύναται ποτέ να αποδειχθεί, παρά μόνο εξακολουθεί να είναι παράλογο και να μεταμορφώνεται για να αυτοσυντηρηθεί, η τελευταία εξέλιξη στο θέατρο -που κατ'επιβολή και χωρίς την θέλησή μας μετέχουμε-είναι η ανηλεής κλιμάκωση της έντασης και του τύπου των καταγγελιών.

Με καθημερινές προσχηματικές καταγγελίες, για όχληση συνήθως, στα αρμόδια αστυνομικά όργανα, η Κάτοικος(όχι γείτονας μας) επιδιώκει και απαιτεί την συνεχή παρουσία αστυνομικών με απώτερο σκοπό την βεβαίωση οποιασδήποτε παράβασης, οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο. Και όταν καταφέρνει μέσα σε ένα μόνο βράδυ να επιτύχει την διενέργεια αστυνομικού ελέγχου 4 φορές(άγονου για την ιστορία) πρέπει να θορυβηθούμε..

Τέσσερα χρόνια-ως τώρα- κανένας γείτονας μας ή άλλος κάτοικος της πόλης του Ναυπλίου δεν έχει απευθυνθεί ποτέ σε οποιαδήποτε αρχή ,για οποιοδήποτε λόγο εναντίον μας.

Ειρωνεία, σύμπτωση ή απλή λογική....;

Η παρενόχληση που υφιστάμεθα, πλέον, είναι μεγάλη.

Προφανώς απειλούμαστε.

Εκφοβισμός***.

Η λειτουργία μας εμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό και κάποιες φορές είναι αδύνατο να συνεχιστεί.

Και κυρίως τί έπεται;

Μπορεί ένας πολίτης να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τόσες και τέτοιες υπηρεσίες εις βάρος άλλων συμπολιτών του, κάθε στιγμή;

Η απάντηση είναι και πάλι απλή. Είναι θέατρο και δυστυχώς το έργο το έχουμε δει να παίζεται αρκετές φορές μπροστά στα μάτια μας αλλά και των πελατών μας ,των γειτόνων μας ακόμα και διερχομένων.

Ευθείες απειλές στους πάντες. Με δόλο και σαφέστατα υπονοούμενα. Και όλοι γνωρίζουν πως το να απειλείς υπάλληλο του ελληνικού δημοσίου στις μέρες μας δεν είναι απλή υπόθεση ....για τον ίδιο. Ειδικά όταν η απειλή είναι διαρκής και κλιμακώνεται. Ξεκάθαρη εκμετάλλευση του αισθήματος φόβου και ανασφάλειας που διακατέχει τους περισσότερους.

Δεν είναι απλά μία επιχείρηση όμηρος στις ορέξεις του παραλόγου, αλλά μια ολόκληρη τοπική κοινωνία…

Σκοπός αυτής της δημόσιας τοποθέτησης στην οποία προβαίνουμε είναι καθαρά η γνωστοποίηση-σε όποιον ενδιαφέρεται- της πραγματικής κατάστασης που αφορά αποκλειστικά την υπόθεση Circulo Cooperativa. Μιλάμε για ό,τι μας αφορά όπως το βιώνουμε καθημερινά. Λέμε τα πράγματα, όπως ακριβώς είναι, χωρίς επικλήσεις του φανταστικού, χωρίς δυσθυμία.

Γι'αυτό απευθυνόμαστε στην "κοινή λογική", για να αφυπνίσουμε την συνείδηση των συμπολιτών μας, απέναντι σε τέτοιου τύπου παραπλανητικές, δόλιες και σκοταδιστικές συμπεριφορές.

Για την απομόνωσή τους...

Ήταν η ώρα να ακουστεί και η δική μας φωνή.

Υγ:Πιστεύουμε πως τον «μανδύα» της Κατοίκου δεν εποφθαλμιούν άλλοι.Γιατί ουδείς μωρότερος του ρουφιάνου…


*Αισθητική:Μία ιδιαίτερη αντίληψη/στάση της ψυχής απέναντι στον κόσμο,η ειδική μας στάση απέναντι στα αντικείμενα. Η στάση αυτή εκφράζεται και αποδίδεται μέσα από τις αισθήσεις που έχουν άμεση σχέση με ό,τι λέμε αισθητική αντίληψη και είναι η όραση και η ακοή.Μας κάνουν αντιληπτά αντικείμενα-όχι με άμεση επαφή-αλλά από απόσταση.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διεγείρουν και άλλες ψυχικές λειτουργίες καθώς και την φαντασία…

**Παραλήρημα:Μια ανόητη φλυαρία.Προσωπική φαντασίωση του ατόμου που βέβαια το ίδιο πιστεύει ότι είναι αληθινή ενώ δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα…Τέτοιες παραληρητικές πεποιθήσεις αναφέρονται στην ιδέα ότι κάποιος ή κάποιοι τους ενοχλούν ή πως τα συγκεκριμένα άτομα είναι προικισμένα με κάποια μοναδική ιδιότητα ή ενσαρκώνουν κάποια μοναδική ιστορική προσωπικότητα…

***Εκφοβισμός:Επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή,την καταδυνάστευση και την πρόκληση πόνου.Χαρακτηριστικά της,η πρόθεση/κίνητρο,η διάρκεια,η επανάληψη και η έλλειψη πρόκλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: