Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ρεκόρ υποψηφίων ευρωβουλευτών στην Ελλάδα

Ρεκόρ υποψηφίων καταγράφει η Ελλάδα στις φετινές ευρωεκλογές, ξεπερνώντας ακόμη και την Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναλογικά με το εκλογικό της ............


σώμα, η Ελλάδα έχει τους περισσότερους υποψήφιους ευρωβουλευτές (1.299) από όλες τις χώρες της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χώρα μας με 21 έδρες στη νέα Ευρωβουλή έχει περισσότερους υποψήφιους από τη Γερμανία (1.053) με 96 έδρες και την Ιταλία (807 υποψήφιοι) με 73 έδρες.
Σε απόλυτους αριθμούς, τους περισσότερους υποψήφιους ευρωβουλευτές έχουν η Γαλλία (3.753) και η Ισπανία (2.106).
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, στις ευρωεκλογές του 2014 υπάρχουν συνολικά 948 λίστες με 16.351 υποψήφιους από 28 κράτη-μέλη, για 751 έδρες της Ευρωβουλής.
Στις ευρωεκλογές της Κυριακής, αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ αποχής, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προβλέπεται να παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη, με μειωμένες ωστόσο έδρες. Ακολουθούν οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και τρίτοι έρχονται οι Φιλελεύθεροι. Σημαντική άνοδο εκτιμάται ότι θα καταγράψουν αντιευρωπαϊκά και ακροδεξιά κόμματα.
Στη 1.00 τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα
Στις 23:00 της Κυριακής (ώρα Ελλάδας), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη κατανομή των εδρών της Ευρωβουλής ανά πολιτική ομάδα, η οποία θα βασίζεται σε εκτιμήσεις και exit polls.
Ωστόσο, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τη 1:00 το βράδυ, (ώρα Ελλάδος).
Οι εκτιμήσεις θα καθυστερήσουν διότι, οι κάλπες δεν κλείνουν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα στην γειτονική Ιταλία οι κάλπες θα κλείσουν στις 11.00 το βράδυ της Κυριακής.
Οι χώρες που θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των exit- polls γύρω στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) είναι οι ακόλουθες:
Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σουηδία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και ενδεχομένως και η Ουγγαρία.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: