Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Ζήτημα χρόνου είναι πλέον ο ανασχηματισμός, ο οποίος δεν θα περιορίζεται στο κυβερνητικό σχήμα, θα περιλαμβάνει σημαντικές θέσεις στη διοίκηση και τους οργανισμούς, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μαξίμου, οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος κατέληξαν στην... επανεκκίνηση της κυβέρνησης, ..........


μετά το εκλογικό μήνυμα της Κυριακής, πρωτοβουλία που θα συνοδεύεται και με δράσεις ανακούφισης ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε αποκλεισμό, αλλά και ελάφρυνσης του φορολογικού βρόχου προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο ανασχηματισμός, που προαναγγέλθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Μαξίμου, τοποθετείται εντός της προσεχούς εβδομάδας, όταν και αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα κατάσταση στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρότι επισήμως μεταδίδεται πως θα πραγματοποιηθεί αργότερα. Θα περιλαμβάνει, δε, όχι μόνον τα υπουργεία αλλά και τους οργανισμούς που ελέγχει το Δημόσιο, σε μια προσπάθεια να θεραπευθούν εμφανείς δυσλειτουργίες και να «ξαναμοιραστεί η τράπουλα», υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Στις δημόσιες δηλώσεις τους, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος κάνουν λόγο για δέσμη πρωτοβουλιών που θα έχει στόχο τη διόρθωση πτυχών της οικονομικής πολιτικής και παράλληλα επιμένουν στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, διασκεδάζοντας έτσι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. «Το κλειδί για την πορεία της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα και αυτό τον δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να τον βαδίσουμε μέχρι τέλους», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Σαμαρά, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με τον οποία συναντήθηκε χθες.
Θέλοντας να μειώσουν την πίεση ώστε να έχουν την ευχέρεια χειρισμών, Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ επεδίωξαν χθες να στείλουν μήνυμα μικρής αναβολής του ανασχηματισμού. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως ναι μεν πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι υποχρεώσεις της χώρας ως προς την προεδρία της Ε.Ε. (με επίκεντρο το Ecofin της 20ής Ιουνίου), προσέθεσε ωστόσο πως δεν είναι και αναγκαία συνθήκη η παρέλευση της 6μηνης προεδρίας που ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. Στο ίδιο, σχεδόν, μήκος κύματος, πηγές του Μαξίμου σημείωναν πως «ο ανασχηματισμός προϋποθέτει προεργασία και να ληφθούν υπ’ όψιν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ως προεδρεύουσας» και προσέθεταν ότι «σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές δεν θα έχουν ως κίνητρο την εσωτερική κατανάλωση».
Στη δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως με τον κ. Σαμαρά «κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος» και προανήγγειλε πρωτοβουλίες ως ανταπόκριση στο μήνυμα που έστειλαν πολίτες μέσω της κάλπης. «Υποχρέωσή μας είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων και να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο, όμως, είναι με σταθερότητα να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν λελογισμένες παραχωρήσεις από την τρόικα, υπό το επιχείρημα της εξάντλησης των αντοχών των πολιτών.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, οι δύο άνδρες κατέληξαν στη συγκρότηση επιτροπής αποτροπής κρίσεων υπό τον Δημ. Σταμάτη, ενώ δεν λήφθηκαν αποφάσεις για τα δύο κομβικά θέματα, από τα οποία ξεκινάει ο ανασχηματισμός: την παραμονή ή μη του κ. Γ. Στουρνάρα στο υπ. Οικονομικών και του κ. Γ. Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι δύο συμφώνησαν «για τα κριτήρια που θα ισχύσουν για τον διοικητή της ΤτΕ», δίνοντας σήμα ότι ενδεχομένως αναζητείται διάδοχος του κ. Γ. Προβόπουλου. Ο υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείεται ακόμη και να παραμείνει, όχι όμως ως ο μόνος επί της οικονομικής πολιτικής.
Πέραν του ανασχηματισμού, η Ν.Δ. κλυδωνίζεται και από τα, συχνά επιπόλαια, σενάρια περί διεύρυνσης του κόμματος. Ηδη η μεσολάβηση του κ. Αδ. Γεωργιάδη για επιστροφή του κ. Γ. Καρατζαφέρη προκαλεί οξείες αντιδράσεις, ειδικά από την καραμανλική πτέρυγα που βλέπει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ σαν «κόκκινο πανί» και ενδεχόμενη επιστροφή του ως αιτία ρήξης...
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
kathimerini 

Δεν υπάρχουν σχόλια: