Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

B. ΣΟΙΜΠΛΕ: Μεταρρυθμίσεις και μετά τα μνημόνια

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τη χθεσινή δήλωσή του ότι «οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να γνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των μεταρρυθμίσεων»

Οπως πρόσθεσε ο υπουργός της ...........


κυβέρνησης της Ανγκελας Μέρκελ, «οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα έχουν τις υψηλότερες επιδόσεις όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ. Θα ήταν καταστροφικό όμως να πούμε ότι έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο παρά την πρόοδο που έχουμε επιτύχει».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επίσης στην ομιλία του στο συνέδριο για την Ευρώπη που διοργάνωσε η Hertie School of Governance στο Βερολίνο υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη νομισματική πολιτική, καθώς αυτή «δεν αποτελεί υποκατάστατο των μεταρρυθμίσεων» και επίσης «μπορεί να υπονομεύσει την πρόθεση των πολιτικών να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις» που χρειάζεται.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, η Ευρώπη πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία για το άνοιγμα των διατλαντικών αγορών και να κάνει στοχευμένες επενδύσεις στην καινοτομία. Αφού χαρακτήρισε ανοησίες τις εικασίες περί «γερμανικής Ευρώπης», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εστίασε την ομιλία του στον κίνδυνο για τη δημιουργία νέων «φουσκών» που ενέχει η προσπάθεια για την ενίσχυση της ρευστότητας και της παροχής πιστώσεων, ενώ εξήρε παράλληλα την ύπαρξη της ανεξαρτησίας και των περιορισμών που υπάρχουν στην ΕΚΤ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού έκανε μια εκτίμηση της κατάστασης, χαρακτήρισε το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν ως ένα «φασιστικό και εξτρεμιστικό κόμμα». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Στην Ιταλία είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα-έκπληξη, στη Γερμανία τα πράγματα είναι σχετικά καλά, στη Γαλλία... Ωχ! Ολοι μας στην Ευρώπη, όχι μόνο η Γαλλία, πρέπει να σκεφτούμε τι λάθη έχουμε κάνει και ένα τέταρτο των ψηφοφόρων ψήφισε όχι για ένα δεξιό κόμμα, αλλά για ένα φασιστικό, ακραίο κόμμα».
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: