Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Α. Σαμαράς: Μείωση φόρων και επενδύσεις 500 εκ. για τον Τουρισμό

Επενδύσεις ύψους μισού δισ. ευρώ στον τομέα του τουρισμού για την επόμενη 6ετία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην 22η ανοικτή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το 2014 ο .............


ελληνικός τουρισμός θα σπάσει το ρεκόρ του 2013, καθώς περισσότεροι απο 20 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν την χώρα μας. «Η κοσμογονία έχει αρχίσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν, προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός αρχίζοντας την ομιλία του και εγκωμίασε τις προσπάθειες των αρμοδίων που βοήθησαν "να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια, χωρίς να περιμένουν την ανάπτυξη να έρθει, αλλά υλοποιώντας την". "Ο τουρισμός είναι κάτι λαμπρό και δυναμικό που οφείλουμε να σεβαστούμε" επεσήμανε. "Χωρίς όμως περιβαλλοντολογική ανάπτυξη, δεν μπορούμε να έχουμε τουρισμό".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ποιοτικής αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης μέσω της επέκτασης της διαρκείας της τουριστικής περιόδου, την ενσωμάτωση υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών ξένων επισκεπτών στην χώρα και την διείσδυση σε αγορές που δεν έχουμε συμμετοχή, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ολλανδία και η Γαλλία.

"Ο τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας με 7% άμεση και 8% έμμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ" τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο θετικός αντίκτυπος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά 10 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια και 25 δισ. τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μείωση της φορολόγησης, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτα υψηλό" το επίπεδο φορολόγησης και προανήγγειλε ότι θα μεταβληθεί σταδιακά χωρίς να δημιουργήσει κίνδυνο στο δημοσιονομικο πλεόνασμα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πέντε βασικές προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και άφησε αιχμές και εναντίον του αρχηγού της αντιπολίτευσης χωρίς να τον κατονομάσει:

- Δεν γίνεται αναβάθμιση αν η κοινωνία δεν ξέρει που θέλει να πάει. Χρειάζεται επίσης σοβαρότητα όχι οργισμένες καταγγελίες δεκαπενταμελούς, ορισμένοι δείχνουν σαν να μην θέλουν να μεγαλώσουν.

- Απαιτείται σχεδιασμός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια.

- Ολα αυτά απαιτούν μία χώρα ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο και σε επαφή με αυτόν και όχι μία χώρα σε απομόνωση. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο με φοβία αλλά σαν στίβο ευκαιριών.

- Ενα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας είναι ο τουρισμός όχι μόνο ως εκμετάλλευση αλλά ως διαχρονικό νόημα ζωής.

- Ολα αυτά σημαίνουν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια και μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Θα πάμε σταδιακά σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο πλαίσιο του να μην δημιουργούμε ελλείμματα.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης και στις παρεμβάσεις που προωθούνται, με κύρια έμφαση στα εξής:

- Χωροταξικό σχεδιασμό, δασολόγιο, χάραξη αιγιαλού.

- Αδειοδότηση που ήταν δύσκολη και αποκρατικοποίηση μαρίνων.

- Το επίπεδο φορολόγησης είναι απαράδεκτα υψηλό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ήδη μειώθηκε χωρίς να είναι εύκολο ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και θα συνεχίσει η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

- Συνδεσιμότητα διαφορετικών προορισμών μέσα στην Ελλάδα αλλά και με το εξωτερικό. Προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας.

- Αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων, ξεκινώντας από την Αθήνα.

"Δεν είναι όλα αυτά μόνο "θα", έχουν ξεκινήσει και σε όλα υπάρχει σχέδιο και μακροχρόνιος σχεδιασμός" κατέληξε ο πρωθυπουργός. "Δεν με ενδιαφέρει το σήμερα, το εφήμερο, ή το αύριο, με ενδιαφέρει το μεθαύριο. Τίποτε μεγάλο και σημαντικό δεν γίνεται αν δεν το σχεδιάσεις και δεν το εφαρμόσεις σωστά. Η κυβέρνηση θα επενδύει μισό δισ. για τα επόμενα έξι χρόνια σε υποδομές. Ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει 3 δισ. Έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και για το τί πρέπει να γίνει και τί θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν δεκατρείς δράσεις που προωθούμε μεταξύ των οποίων αλλαγή κατεύθυνσης της εμπορικής στρατηγικής, ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών και αύξηση επενδύσεων, ενίσχυση της κρουαζιέρας, αύξηση των μαρίνων, διευκόλυνση χορήγησης βίζας, μείωση των τελών των αεροδρομίων. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανίας της χώρας. Οφείλουμε τις ομορφιές της Ελλάδας που είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα και είναι συνδυασμός φυσικού κάλους και φωτός να τις αναδείξουμε και να τις αξιοποιήσουμε."

Η συνολική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Κλίμα ικανοποίησης και αισιοδοξίας

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιαννη, άνοιξε την ομιλία της σε κλίμα ικανοποίησης για όσα έχουν επιτευχθεί στο χώρο του τουρισμού, αλλά και αισιοδοξίας για όσα προβλέπονται. Σημείωσε την είσοδο πάνω από 20 εκατ. επισκεπτών στην χώρα το 2013 με αύξηση της τάξεως του 15% στα έσοδα και πάνω από 23% στις αφίξεις σε σχέση με την περασμένη χρόνια.

Η υπουργός τόνισε πως όλα αυτά δεν είναι μια τυχαία συγκυρία , αλλά " αποτέλεσμα μιας συνολικής κινητοποίησης και στοχευμένων μεταρρυθμίσεων" που αναδεικνύουν μια Ελλάδα "κερδισμένων μαχών".

Ο ΣΕΤΕ δείχνει το δρόμο της αλλαγής

Με την επισήμανση των δεινών της κρίσης που κάνουν "τα τρία αυτά χρόνια τα δυσκολότερα" της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αλλά και την διαπίστωση της αναγκαιότητας να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως ξεκίνησε την ομιλία του ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στην κλειστή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Στο ίδιο κλίμα συνέχισε την ομιλία του στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο μουσικής, το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση συνεργασίας και τους αρμόδιους φορείς για το δύσκολο έργο τους, τονίζοντας πως με την στήριξη τους ο ΣΕΤΕ δείχνει τον δρόμο της αλλαγής.

Στόχος του ελληνικού τουρισμού κατά τον κ. Ανδρεάδη είναι "να παράγει άμεσα και έμμεσα το 20% του ΑΕΠ της χώρας και να δημιουργεί κάθε χρόνο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας". Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Ανδρεάδης έχει ήδη κατεθέσει τον Οδικό Χάρτη 2021 για τον ελληνικό τουρισμό "με στόχο τα 24 εκατ. αφίξεις, τα 19 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή 9 μονάδες επιπλέον στο σημερινό ΑΕΠ της χώρας και τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας".

O ελληνικός τουρισμός καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο παρά τα σημαντικά εμπόδια που ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισημαίνει πως καλέστηκε να αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα. Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στην "Κ", ο κ. Ανδρεάδης είχε προβλέψει πως για τη φετινή σεζόν "θα φθάσουμε και μάλλον θα ξεπεράσουμε τα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και 13 δισ. ευρώ εσόδων".

Συμπληρώνει ότι περισσότερο από 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί για τη χώρα μας το 2014 εκ των οποίων οι μισές για την Αθήνα.
Στα επόμενα τρία χρόνια πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξέφρασε την προσδοκία πως ο οργανισμός θα ανδρωθεί ακόμα περισσότερο.

Σε αυτό θα συμβάλλουν η Marketing Greece και το ΙΝΣΕΤΕ. Δύο βασικοί βραχίονες του ΣΕΤΕ που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία με στόχο την ανάπτυξη σε επίπεδο εμπορικής στρατηγικής και προώθησης, αλλά και επιχειρησιακού σχεδιασμού, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Την αποψινή βραδιά ο κ. Ανδρεάδης επιχειρεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον του ΣΕΤΕ, το οποίο "χαράζει τη στρατηγική της προσφοράς και της ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στηρίζει δυναμικά την επόμενη μέρα, την μέρα της εξωστρεφούς ανάπτυξης και συνεχώς ενδυναμώνει τη θέση του στην ελληνική κοινωνία και την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία", κατέληξε.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: