Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Στήριξη στο ελληνικό start up προσφέρει η Μέρκελ

Την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, έτσι ώστε τα χρήματα να μην καταλήγουν στους ίδιους και στους ίδιους ή μόνο στις πολυεθνικές τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι ίδιοι από την πλευρά τους ζήτησαν ...........
να τυγχάνουν χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή, τουλάχιστον στα πρώτα βήματά τους, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικοί. Εκπρόσωποι των startups τόνισαν ότι δεν επιθυμούν να μειώνουν τις αμοιβές των εργαζομένων τους ώστε να έχουν μικρότερο κόστος λειτουργίας, διότι οι υψηλές αμοιβές αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος στην πρόταση των νέων επιχειρηματιών για τη δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας νέας εταιρικής μορφής που να αφορά σε επιχειρήσεις τεχνολογίας κατά το πρότυπο της εταιρικής μορφής LLC (limited liability company) που υπάρχει στις ΗΠΑ. Οι νέοι επιχειρηματίες ζήτησαν, τέλος, μείωση της γραφειοκρατίας. Την απόφασή της να στηρίξει τη μικρομεσαία και καινοτόμα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Άγκελα Μέρκελ στην εναρκτήρια ομιλία της κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους 20 νεοφυών επιχειρήσεων. "Το ζητούμενο είναι η σωστή χρηματοδότηση. Επιθυμούμε να δώσουμε ώθηση στις νέες επιχειρήσεις. Και θα συμβάλλουν σε αυτό και η ελληνική και η γερμανική κυβέρνηση", τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Μέρκελ μόλις μπήκε στην αίθουσα της συνάντησης χαιρέτησε έναν προς έναν τους εκπροσώπους των startups ρωτώντας για το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείται η κάθε μία λέγοντας λίγο αργότερα: "Ήρθα για να μάθω από εσάς. Ήρθα να ρίξω μια ματιά στο μέλλον".
Η ίδια κάνοντας σύγκριση ανάμεσα στα προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια και σε αυτά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί, ειδικά της πρώην Ανατολικής Γερμανίας -κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα της- μετά την ενοποίηση τόνισε: "Έχω απόλυτη εικόνα της επιβάρυνσης που έχει ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα τώρα αποκτά περισσότερες δυνατότητες απ' ό,τι δυσκολίες. Ο δρόμος είναι δύσκολος. Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι και στην Ελλάδα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα".
Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο που έκανε κλείνοντας την ομιλία της. Απευθυνόμενη στους νέους επιχειρηματίες τους είπε: "Το βράδυ που θα πείτε στους φίλους σας ότι συναντηθήκατε μαζί μου, κάποιοι μπορεί να μην θέλουν να κάνουν παρέα μαζί σας. Να μου το πείτε. Ο καθένας έχει την ελευθερία να λέει ό,τι σκέφτεται".
"Η νέα Ελλάδα χρειάζεται άτομα με φρέσκες ιδέες, Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και θα δίνει έμφαση στην εμπορευματικότητα προϊόντων και υπηρεσιών", δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός. "Η Ελλάδα διαθέτει έμψυχο υλικό μεγάλης ακτινοβολίας και τεχνογνωσίας και μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο επιχειρηματικότητας και καΙνοτομίας", προσέθεσε. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο των startups για τη μετάβαση στη νέα εποχή, την εποχή που όπως τόνισε "η οικονομία δεν θα στηρίζεται μόνο στο κράτος και αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις". Ο ίδιος τόνισε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις συνιστούν κόμβο αριστείας και απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε χαρακτηριστικά: "Απόδειξη ότι τα καταφέρνουμε είστε εσείς".
Στη συνάντηση παρευρίσκονται ακόμη οι κ.κ. Κ. Χατζηδάκης, Φούχτελ, Παπασταύρου, καθώς και ο σύμβουλος για οικονομικά θέματα της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Χανς Χέντρικ-Ρέλερ.
Στη συνέχεια η κα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός θα έχουν συνάντηση με τους ακόλουθους εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων: Κ. Μίχαλο (ΕΒΕΑ), Β. Κορκίδη (ΕΣΕΕ), Ευρ. Δοντά (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας), Αθ. Σαββάκης (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας), Χρ. Σακελλαρίδη (ΠΣΕ), Γ. Ρέστος (ΣΕΤΕ), Μ. Μαϊλης (Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο), Ά. Κεφαλογιάννης (GAEA), Ι. Παπαδοπούλου (της γνωστής βιομηχανίας μπισκότων), Γ. Κουτσογιαννόπουλος (Helic), M. Βερέμης (Upstream), Ελ. Καλλόνα (Jungheinrich), Ι. Καπράς (Bosch), Αλ. Πίττα (Μέλι Αττικής), Αθ. Συριανός (ΕΖΑ) και Κ. Μαραγκός (S&M), Π. Ευμορφίδης (Coco-mat), Β. Κάτσος (Pharmathen).

Εκπρόσωποι από startups Κωνσταντίνος Καζάνης (Ιntale), Θωμάς Δούζης (Εrgon products), Θάνος Κοσμίδης (care across), Ελένη Σταγκουράκη (Daad), Γιώργος Γάτος (Incrediblue), Γιώργος Μπάλας (Arura Foods), Γιώργος Γιαννούλης (Daad), Αλέκανδρος Μέλης (sponsor Boat), Χρήστος Χατζηαποστολάκης (Captainwise), Στέλιος Μπολάνος (Planetek Hellas), Θάνος Παπαγεωργίου (Truck Bird), Ανδρέας Φατούρος (Clio muse), Γιάννης Δοξαράς (Warply), Βασίλης Νικολόπουλος (Intelen), Άνθια βλασσοπούλου (Athens Insiders), Νικόλαος Νάνας (Noowit), Δημήτρης Μέμος (Marine traffic), Γεώργιος Μονοηιούδης (Daad), Αγγελική Παπαγιαννοπούλου (Offerial), Γιάννης Παπαδάκης (Pollfish), Μυρτώ Προβιδά (Daad), Κώστας Μαυροσκότης (Food Wealth), Βασίλης Στοίδης (7Layers), Νίκος Μωραιτάκης (Workable).

Επίσημο μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης
Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας μεταφέρει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η οποία εκδόθηκε μετά την άφιξη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. «Στήριξη για τη μεταρρυθμιστική πορεία» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρεται ότι «η καγκελάριος ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενισχύσει την κυβέρνηση στην πορεία της τής λιτότητας, διότι η Ελλάδα στο μεταξύ επέστρεψε επιτυχώς στις χρηματαγορές» ενώ επισημαίνεται ότι στην ατζέντα βρίσκονται και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.
«Η καγκελάριος συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου επαινέσει τη συνεπή μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησής του. Η επίσκεψή της όμως είναι και ένα μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας» συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία περιγράφεται και το πρόγραμμα της Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα. «Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κάνει ως τώρα η Ελλάδα αξίζουν αναγνώριση. Και οι αγορές τιμούν αυτή την εξέλιξη: ελληνικές τράπεζες μπορούν στο μεταξύ να χρηματοδοτηθούν από την αγορά. Η Ελλάδα επέστρεψε την Πέμπτη στις χρηματαγορές. Για πρώτη φορά ιδιώτες επενδυτές εμπιστεύθηκαν στη χώρα και πάλι χρήματα, μακροπρόθεσμα.
 Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά ομολόγων. Αυτό είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν» αναφέρει η Καγκελαρία και προσθέτει ότι «το 2014 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής: έπειτα από μακρά φάση ύφεσης, η τρόικα υπολογίζει με θετικά πρόσημα ανάπτυξης». Καταλήγει δε τονίζοντας ότι η πρόοδος της Ελλάδας βρέθηκε στις αρχές Απριλίου στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να υπογραμμίσει ότι «στο μεταξύ αυξάνονται τα θετικά δείγματα στην Ελλάδα, οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2013 ξεπεράστηκαν».
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: