Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Oδηγία για την προβολή των υποψηφίων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης

Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο εξέδωσε οδηγία για την προβολή των υποψηφίων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη σχετική Οδηγία προσδιορίζεται ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να προβάλλουν τις θέσεις ...........


όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν καθώς και τα διαφημιστικά μηνύματα των υποψηφίων. Στην περίπτωση επαναληπτικής διαδικασίας εκλογών, ο χρόνος κατανέμεται ισότιμα μεταξύ των υποψηφίων.
Σε ό,τι αφορά τους μη ενημερωτικούς σταθμούς, προσδιορίζεται ότι η μετάδοση ειδήσεων σχετικών με την προεκλογική εκστρατεία επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια των σύντομων δελτίων ειδήσεων. Σε ό,τι αφορά τις εμφανίσεις των σταθμών, επιτρέπεται η εμφάνισή των υποψηφίων δύο φορές -συνυπολογίζεται και ενδεχόμενη επανάληψη της εκπομπής- σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (προσωπικές συνεντεύξεις, συμμετοχή σε οργανωμένες συζητήσεις, κάλυψη προεκλογικής δραστηριότητας κατόπιν αιτήματος).
Για την κάλυψη προεκλογικής δραστηριότητας θα πρέπει να διατυπωθεί από τον υποψήφιο ρητά αίτημα προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς για την κάλυψή της. Οι εμφανίσεις των υποψηφίων με την επαγγελματική τους ιδιότητα δεν λογίζονται ως προεκλογικές εμφανίσεις. Οι επικεφαλείς συνδυασμών και οι αντιπεριφερειάρχες είναι δυνατόν να μετέχουν σε οργανωμένες συζητήσεις χωρίς περιορισμό, μέχρι την ανακήρυξη των υποψηφίων και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τουλάχιστον τρεις ακόμη συνυποψήφιοί τους διαφορετικών συνδυασμών.
Μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων, είναι δυνατή η παρουσία των προαναφερθέντων χωρίς περιορισμό, υπό τον όρο ότι θα συμμετέχουν στη συζήτηση τα 2/3 των ανακηρυχθέντων υποψηφίων διαφορετικών συνδυασμών. Οι σταθμοί οφείλουν να διαφυλάξουν την ισορροπία στην προβολή, πραγματοποιώντας τις κατάλληλες εναλλαγές, στους καλεσμένους τους. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να ενημερώνουν το ΕΣΡ για κάθε είδους προεκλογικές εκπομπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: