Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Παραιτήθηκε ο Μπαλτάκος - Ολο το παρασκήνιο

Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, μετά την αποκάλυψη του διαλόγου που είχε με τον Ηλία Κασιδιάρη. «Όλα όσα ειπώθηκαν από μένα είχαν σκοπό να απαλλαγώ από τις πιέσεις που μου απηύθυναν οι βουλευτές της ΧΑ κατηγορώντας ..........


με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους». Αυτά αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος σε γραπτή δήλωσή του με την οποία ανακοινώνει ότι υπέβαλλε την παραίτησή του, ζητώντας συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε.
Όπως, ειδικότερα, εξηγεί ο κ. Μπαλτάκος για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κ. Κασιδιάρη, «λόγω της γειτνίασης των γραφείων της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης και της ΧΑ στη Βουλή είχα συμπτωματικές συναντήσεις με τους βουλευτές του κόμματος αυτού. Σε μία από αυτές τις τυχαίες συναντήσεις αμέσως μετά την προφυλάκιση των κυρίων Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως».
Ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης ο κ. Μπαλτάκος αναφέρει ότι ο κ. Κασιδιάρης «ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνομωσία εναντίον τους, κατηγορία την οποία απεύθυναν συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες και εκείνος αλλά και άλλοι βουλευτές της ΧΑ. Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί σκευωρίας δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα».
Άλλωστε, όπως αναφέρει, τις επόμενες ημέρες, όταν προέκυψαν νεώτερα στοιχεία είχα την ευκαιρία την ευκαιρία να πω στον κ. Κασιδιάρη και σε άλλους - και μάλιστα παρουσία πολλών μαρτύρων - ότι δεν υπάρχει σκευωρία ή συνομωσία εναντίον τους, συζήτηση την οποία φυσικά δεν δημοσιοποίησε ο εν λόγω βουλευτής.
«Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλλα την παραίτησή μου και ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε», υπογράφει με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ο κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος.
Το παρασκήνιο της παραίτησης
«Δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Μπαλτάκος».
Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, πριν από λίγο, καθώς εξερχόταν από τα γραφεία της ΝΔ στη Λ. Συγγρού.
«Ο κ. Μπαλτάκος θα ανακοινώσει σε λίγο την απόφασή του την οποία είχε λάβει πολύ πριν του ζητηθεί. Αυτό που του ζητήθηκε πριν από λίγο» είχε δηλώσει νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, υπογραμμίζοντας πως «είναι απόφαση που είχε λάβει ο κ. Μπαλτάκος πολύ πριν δημιουργηθεί το συγκεκριμένο θέμα».
Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης είχε μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, μετά τη δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού στο οποίο ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης συνομιλεί με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για το θέμα των διώξεων κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Η αποκάλυψη του διαλόγου
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την άρση της ασυλίας πέντε βουλευτών του κόμματός του, ο κ. Κασιδιάρης διάβασε, απομαγνητοφωνημένο, κείμενο στο οποίο ο κ. Μπαλτάκος λέει στον ίδιο ότι ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα και καταφέρθηκε κατά των υπουργών Δένδια και Αθανασίου, όταν ο ανακριτής πήρε απόφαση να μην προφυλακιστούν εκτός από τον ίδιο και οι συνάδελφοί του Μίχος και Παναγιώταρος.
Ο βουλευτής της Χρυσης Αυγής ανέφερε ότι το υλικό της συνομιλίας του έχει κατατεθεί στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και βλέπει το φως της δημοσιότητας από το διαδίκτυο.
Σκληρή αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, τα κόμματα ζήτησαν να διερευνηθεί η γνησιότητα του υλικού του κ. Κασιδιάρη, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με tweet του γραμματέα επικοινωνίας κ. Δ. Καρύδη , ζητεί την άμεση απομάκρυνση του κ. Μπαλτάκου.
Την άμεση παύση του γ.γ. της κυβέρνησης ζητά το ΠΑΣΟΚ, μετά τις αποκαλύψεις για το διάλογο του Παναγιώτη Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.
Το ΠΑΣΟΚ στη ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η παρουσία στη θέση του γγ της Κυβέρνησης ενός προσώπου με αυτές τις ιδεολογικές προτιμήσεις και πολιτικές απόψεις και πρακτικές ήταν παλιό "πρόβλημα", όπως είχε πει χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Στο κείμενο της ανακοίνωσης ο κ. Μπαλτάκος χαρακτηρίζεται «ακροδεξιός θύλακας», που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και τον σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας.

«Κατά τα λοιπά οι εκλεκτικές συγγένειες με τον φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά η γρήγορα, εκδηλώνονται, αποκαλύπτονται και πληρώνονται. Γι' αυτό έχει σημασία στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας που καλύπτει επιτακτική εθνική ανάγκη, να είναι ισχυρός και ενισχυμένος ο προοδευτικός πόλος», αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Περιττεύει, τέλος, να τονίσουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στα πρόσωπα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν και χειρίζονται την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» στο πλαίσιο της δικαστικής ανεξαρτησίας και της διάκρισης των λειτουργιών».
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: