Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Ενα μοναδικό ταξίδι στο διάστημα προσφέρει στους επισκέπτες ο «Ελληνικός Κόσμος»

Ένα «διαστημικό» ταξίδι υπόσχεται για τους επισκέπτες του, ο «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μέσα από την έκθεση που φιλοξενεί με τίτλο: «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» και την ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» που προβάλλεται στη «Θόλο» σε συνεργασία με .........


το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στην ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τους δημοσιογράφους, το κοινό περιηγήθηκε στην έκθεση, η οποία αποτελεί μία από τις πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες εκθέσεις παγκοσμίως σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα και η οποία έρχεται στην Αθήνα από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Η έκθεση προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα διαστημικά ταξίδια, ξεκινώντας από την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος μέχρι τις μελλοντικές αποστολές στο ηλιακό σύστημα αλλά και πέρα από αυτό, ενώ εστιάζει στο μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης με βάση τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών, με εκθέματα που δίνουν μια πρώτη εικόνα των επόμενων 50-100 χρόνων. Οι μελλοντικές αποστολές που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης -οι οποίες κάποτε ανήκαν αποκλειστικά στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας και σήμερα έχουν τεθεί υπό συζήτηση από κορυφαίους επιστήμονες- περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ανελκυστήρα διαστήματος, την εκτροπή ενός επικίνδυνου αστεροειδούς που περνά κοντά από τη Γη και το ταξίδι στον Άρη –ακόμα και την ίδρυση αποικιών εκεί.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να «επισκεφθούν» τη Σελήνη, τους αστεροειδείς και τον Άρη μέσα από διαδραστικά εκθέματα και λεπτομερή μοντέλα και παράλληλα να ανακαλύψουν τι θεωρούν οι ειδικοί ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον πέρα από τα όρια της Γης.

H έκθεση ξεκινά με μια αναδρομή στις ιστορικές αποστολές στο διάστημα, επανδρωμένες και μη: Στο Sputnik 1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, στη διαστημική κάψουλα Vostok 1 που έθεσε πρώτη φορά άνθρωπο, τον Γιούρι Γκαγκάριν, σε τροχιά γύρω από τη Γη, στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και στο Μars Rover που εξερεύνησε τον Άρη. Στα εκθέματα αυτής της ενότητας περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και ένα ζευγάρι γάντια Σοβιετικού κοσμοναύτη.

Παράλληλα, στη «Θόλο» του «Ελληνικού Κόσμου», προβάλλεται η νέα ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» του Βραβείου Google Lunar X. Το Google Lunar X είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός που έχει διεξαχθεί ποτέ και είναι υπό εξέλιξη αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία ανθρώπων και ρομπότ στη Σελήνη. Ομάδες πολιτών από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την αποστολή και προσσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ για πρώτη φορά στον δορυφόρο της Γης, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: τριάντα εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» περιγράφει τις προσπάθειες των ομάδων αυτών, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις ιστορικές εξερευνήσεις του διαστήματος, καθώς και μια επιτυχημένη εκτόξευση και προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η ταινία ξεκινά με την πρώτη περίοδο εξερεύνησης του διαστήματος, στο τέλος της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κατά τη διάρκειά της, οι θεατές ανακαλύπτουν τα πορίσματα που προσέφερε αυτή η πρώτη περίοδος εξερεύνησης της Σελήνης για θέματα όπως η προέλευσή της, η σύνθεση, η δομή και η πρόσβαση στις πρώτες ύλες στην επιφάνειά της.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» αλλά και της νέας προβολής της «Θόλου», ο «Ελληνικός Κόσμος» αναπτύσσει συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ στον χώρο θα φιλοξενηθεί μια σειρά διαλέξεων από ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης πάνω σε τρέχοντα θέματα του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Η έκθεση λειτουργεί από Δευτέρα έως Πέμπτη 9:00-13:30, την Παρασκευή 9:00-20:00, το Σάββατο 11:00-16:00, την Κυριακή 10:00-18:00. Τα εισιτήρια είναι 7 ευρώ για τους ενηλίκους και 4 ευρώ για τα παιδιά, ενώ το οικογενειακό εισιτήριο (2 ενήλικοι + 2 παιδιά) είναι 20 ευρώ.

Εκτός από οικογένειες, η έκθεση απευθύνεται και σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...