Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Πώς θα ψηφίσει η Ευρώπη τον Μάιο

Ποια θα είναι η σύνθεση του νέου ευρωκοινοβουλίου; Με τι χρώματα θα βαφτεί ο ευρωπαϊκός χάρτης, μετά τις κάλπες του Μαϊου; Σύμφωνα με το pollwatch2014.eu που συγκεντρώνει δημοσκοπήσεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στις ..........


περισσότερες, νικητές αναδεικνύονται δεξιά-συντηρητικά κόμματα, ενώ η Ελλάδα είναι μεταξύ των εξαιρέσεων, αφού προβλέπεται επικράτηση της αριστεράς.
O ευρωπαϊκός χάρτης, σύμφωνα με τα στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που έχουν διεξαχθεί σε κάθε χώρα, φαίνεται να βάφεται στο μεγαλύτερο μέρος του με το μπλε χρώμα, το χρώμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο υπάγονται οι συντηρητικές- δεξιές παρατάξεις. Εξαιρέσεις αποτελούν χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και ορισμένοι βόρειοι όπως η Σουηδία και η Βρετανία. Στην τελευταία ωστόσο παρουσιάζουν εντυπωσιακή άνοδο οι ευρωσκεπτικιστές.
Στην Ελλάδα (με βάση τον μέσο όρο δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν από τις 10/4-14/4 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την Public Issue και την MRB) νικητής αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,2% και ακολουθεί η ΝΔ με 24,5%. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, τα ποσοστά αυτά δίνουν στα δύο κόμματα από 6 έδρες (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά κάνοντας κλικ στο παρακάτω γράφημα).
Στην Ιταλία, το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι, έρχεται πρώτο με 32%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του... αντιδραστικού Μπέπε Γκρίλο ακολουθεί με 24,4% και έπεται η Forza Italia του Μπερλουσκόνι με 19,9%. Η Αριστερά είναι μπροστά και στην Πορτογαλία με τους Σοσιαλιστές να προηγούνται με 40,2%.
Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με τον μέσο όρο πρόσφατων δημοσκοπήσεων (κάντε κλικ για μεγέθυνση).
Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με τον μέσο όρο πρόσφατων δημοσκοπήσεων (κάντε κλικ για μεγέθυνση).
Η εικόνα αλλάζει άρδην σε Γαλλία, όπου πρώτο έρχεται το κεντροδεξιό UMP του Νικολά Σαρκοζί, με 23,2%, ενώ το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λε Πεν καταφέρνει να περάσει μπροστά από τους Σοσιαλιστές (PS) του Ολάντ, με 22,3%, έναντι 18,8%.
Η κατανομή των δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο (κάντε κλικ για μεγέθυνση.
Η κατανομή των δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο (κάντε κλικ για μεγέθυνση.
Στην Γερμανία, στην πρώτη θέση έρχονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ με 39,5% και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 27,5%.
To συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα επικρατεί στην Ισπανία με 32,1% και ακολουθούν οι σοσιαλιστές με 29,6%.
Στην Βρετανία στην πρώτη θέση έρχονται οι Εργατικοί (κεντροαριστερά) με 32%, ωστόσο στην δεύτερη θέση εμφανίζεται το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ με 25,3%. Γεγονός που ρίχνει τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, στην τρίτη θέση με 22,7%.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: