Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Τέλος στην αναγνώριση πτυχιών για τους απόφοιτους Κολεγίων

Τροπολογία η οποία "τελειώνει" τον ΔΟΑΤΑΠ (Πρώην Δικατσά) και την αγνώριση πτυχίων για τους απόφοιτους κολλεγίων. Όπως αναφέρει ο Νίκος Μάστορας στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δεν θα χρειάζεται προηγούμενη αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΟΑ-ΤΑΠ, και οι απόφοιτοι των ελληνικών .............


κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια θα μπορούν σύντομα να ασκούν το επάγγελμά τους.

Η αλλαγή ξεκίνησε με τροπολογία - οδηγό για τους δικηγόρους και ανοίγει τον δρόμο και για τα άλλα επαγγέλαματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ αναμένεται να πάρουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως του μηχανικού, τα οικονομικά, τα ιατρικά επαγγέλματα και άλλα. Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο της επάρκειας των αποφοίτων των κολεγίων θα γίνεται πλέον από τις επαγγελματικές ενώσεις όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο ιατρικός σύλλογος και ο δικηγορικός Σύλλογος. Οι ενώσεις λοιπόν θα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της διαδικασίας των εξετάσεων, όπως ακριβώς ισχύει και για τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων.


Η τροποποίηση αντικατέστησε τον περιορισμό του νόμου, ότι για να εγγραφούν θα έπρεπε να "είναι κάτοχοι πτυχίου Νομικής Σχολής αναγνωρισμένου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος των ανωτέρω (σ.σ. ευρωπαϊκών) κρατών και το πτυχίο τους έχει αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αντίστοιχο με το απομενόμενο από τις Νομικές σχολές ημεδαπών ανώτατων εκπαιδευτικώνξ ιδρυμάτων Νομι8κής Σχολής" με την απλή διατύπωση ότι αρκεί να είναι πτυχιούχοι νομικής Ευρωπαϊκού κράτους

Μέχρι τώρα, οι απόφοιτοι κολεγίων - εν προκειμένω νομικής - είχαν περίπλοκες εναλλακτικές δυνατότητες προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν να κάνουν αίτηση αναγνώρισης στον ΔΟΑΤΑΠ και να υποβληθούν σε πρόσθετα μαθήματα και δοκιμασίες στα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να πάρουν την πολυπόθητη ισοδυναμία του πτυχίου τους, δεδομένου ότι οι σπουδές στα κολέγια και στα συνεργαζόμενα ξένα πανεπιστήμια είναι τριετείς. Εναλλακτικά, μπορούσαν να ακολουθήσουν την τεθλασμένη οδό: λ.χ. πρώτα στην Κύπρο για πρακτική άσκηση 12 μηνών για την άδεια δικηγορίας και κατόπιν επιστροφή στην Ελλάδα και να εγγραφούν στους δικηγορικούς συλλόγους με την ιδιότητα του κοινοτικού δικηγόρου. Διαφορετικά, μπορούσαν να απευθυνθούν στο κράτος όπου εδρεύει το πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζεται το κολέγιό τους για πρακτική άσκηση, κατόπιν να επιτύχουν στις εξετάσεις που απονέμουν τον επαγγελματικό τίτλο και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να εγγραφούν στον ΔΣΑ.

Τώρα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4194/2013 όπως τροποποιήθηκε, οι κάτοχοι πτυχίου νομικής ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ή κολεγίων που συνεργάζονται επισήμως (έχουν δηλαδή αναγνωριστεί ως παραρτήματα) με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, θα εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους πτυχιούχους ελληνικών νομικών σχολών, δηλαδή με απλή προσκόμιση του πτυχίου τους. Μετά την πρακτική άσκηση 18 μηνών θα συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων, ακριβώς όπως και οι πτυχιούχοι των ελληνικών νομικών σχολών. Οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό μπορούν να ζητήσουν τον διορισμό τους στο δικηγορικό σύλλογο του πρωτοδικείου που επιθυμούν.

Από τις επαγγελματικές ενώσεις ο έλεγχος της επάρκειάς τους

Ο αρμόδιος να ελέγχει την επάρκεια των αποφοίτων , μετά από αυτή την πολύ σοβαρή αλλαγή , θα είναι οι επαγγελματικές ενώσεις, π.χ. το ΤΕΕ και το Οικονομικό επιμελητήριο, ο Ιατρικός σύλλογος Αθήνας ή ο Δικηγορικός σύλλογος αθήνας.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...