Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ, με «σφραγίδα» Eurostat

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους σχεδόν 3,4 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Συγκεκριμένα, βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Αρχής το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 23,109 δισ. ευρώ και εξαιρουμένης της ...........


στήριξης των τραπεζών, οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ, στοιχείο ευθυγραμμισμένιο απόλυτα με τις πρόσφατες αντίστοιχες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, στις 14 Απριλίου.

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι: «Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η Ελληνική Οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων» και υπογράμμισε, «Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας».

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τόνισε ότι:
«Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στα πόδια της, και ατενίζουμε το μέλλον πια, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία»
«Όλα τα άλλα, όπως ξέρετε, είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει» απάντησε, ερωτηθείς αν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα ότι πηγαίνουμε πολύ καλά. Αυτό έχει σημασία» συμπλήρωσε σχετικά.
Σε άλλη ερώτηση ποια θα είναι η ελληνική πρόταση απάντησε: «Θα δούμε».

Ειδικότερα, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 318,703 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ, σε αγοραίες τιμές, ήταν πέρυσι 182,054 δισ. ευρώ.

«Οι θυσίες των Ελλήνων αρχίζουν να πιάνουν τόπο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat. Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης βάσει της μεθοδολογίας της Eurostat είναι 3,4 δισ. και σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2013, στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο' Κόνορ, ο οποίος υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της από το 2010, σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας για το 2014.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, η τρόικα υπολόγισε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος, βάσει των στοιχείων που εξέδωσε σήμερα η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα (-12,7% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) το 2013.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος εξαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013 που αντιστοιχούν στο 9,5% του ΑΕΠ, ώστε να αντανακλάται καλύτερα η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος και ειδικότερα έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έφτασαν το 10,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο Σάιμον Ο' Κόνορ παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδος θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) είναι βιώσιμο, ο Σ. Ο Κόνορ απάντησε ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αναμένεται αισθητή μείωσή του.

Το γεγονός αυτό, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, δήλωσε ο Σ. Ο' Κόνορ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο Σ. Ο' Κόνορ είπε ότι η καταβολή του έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές.

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, τόσο θα μπορεί η Ελλάδα να διεκδικεί καλύτερους όρους και πρόσθεσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, την διανομή του κοινωνικού μερίσματος και τη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας: «Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος. Και παράλληλα, να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας ως βάση για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή.

Με πίστη, εθνικό σχέδιο και αποφασιστικότητα πρέπει και μπορούμε, όπως έχει αποδειχθεί, να πετυχαίνουμε τους στόχους και ταυτόχρονα να διεκδικούμε καλύτερους όρους συνεργασίας από τους εταίρους και δανειστές μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών ξεκαθάρισε πως βούληση της κυβέρνησης είναι να διανεμηθούν και τα 525 εκατομμύρια του κοινωνικού μερίσματος σημειώνοντας ότι «θέλουμε να εξαντλήσουμε πλήρως το ποσό και το ταχύτερο δυνατόν».

Επίσης, ισχύουν στο ακέραιο και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 1 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η αποπληρωμή μέρους του χρέους.

Η Eurostat, όπως ήταν αναμενόμενο, στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες από μόνες τους δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές έλλειμμα πέρυσι (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) ήταν 15,887 δισ. ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν τα 19,272 δισ. των πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, ύψους σχεδόν 3,4 δισ. ευρώ.

Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που επικυρώνει το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί το διαβατήριο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Συνολικά, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το 2013 υπήρξε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης αν και το δημόσιο χρέος παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 3% από 3,7% που ήταν το 2012.

Ωστόσο, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε συνολικά στο 92,6% του ΑΕΠ από 90,7% το 2012.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: