Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Κλιμακώνεται το διπλωματικό παιχνίδι στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται το διπλωματικό παιχνίδι για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία: λίγες ώρες πριν συνεδριάσουν στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, θα συναντηθούν στο Παρίσι οι υπουργοί ΗΠΑ και Ρωσίας. Στο μεταξύ, σε τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, ο Ομπάμα παρουσίασε το ............


σχέδιό του για λύση στην Άνγκελα Μέρκελ, ενώ πολιτική λύση στην Ουκρανία πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο ο Κινέζος ομόλογός του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεγκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και αρκετοί ομόλογοί τους από κράτη – μέλη της Ε.Ε., όπως ο Γερμανός Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, θα βρεθούν τετ α τετ στη γαλλική πρωτεύουσα. Η διάσκεψη είχε κανονιστεί προ μηνών με θέμα τη στήριξη του Λιβάνου, ωστόσο, στις συνομιλίες αναμένεται να κυριαρχήσει η κατάσταση στην Κριμαία.

Επίσης, σήμερα αναμένεται διάσκεψη Ρωσίας και NATO σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ αύριο διεξάγεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

Τα είπαν τηλεφωνικά Ομπάμα – Μέρκελ

Μετά τις νέες εκατέρωθεν «βολές» Ομπάμα – Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στην Γερμανίδα καγκελάριο και συζήτησαν το σχέδιό του, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε το εν λόγω σχέδιο και στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το περασμένο Σάββατο.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ προτείνουν απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία πίσω στις βάσεις και να επιτραπεί σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων.

Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν «στη σημασία της αποκλιμάκωσης, με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία μέσω των οικονομικών κυρώσεων.

Πολιτική λύση ζήτησε από τον Πούτιν ο Κινέζος πρόεδρος

Την ίδια ώρα, την άποψη ότι η Μόσχα μπορεί να πιέσει για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τις άλλες πλευρές, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Η Κίνα πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συντονιστεί με τα άλλα μέρη να πιέσει για την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη καθώς και τη σταθερότητα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Είπε ακόμη ότι «η Κίνα υποστηρίζει τις προτάσεις και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης».

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Πούτιν και Σι έχουν «κοντινές απόψεις» για την Ουκρανία, ενώ οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι «τα μέτρα που έλαβε η ρωσική ηγεσία για την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας θα επιτρέψουν τη μείωση των εντάσεων».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Κίνα, που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν στενούς δεσμούς και κοινή οπτική σε πολλά διεθνή διπλωματικά ζητήματα, όπως η κρίση στη Συρία. Επίσης, η Κίνα έχει δείξει μέχρι στιγμής μικρό ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ή να εμπλακεί διπλωματικά στην επίλυση της κρίσης.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: