Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αλαλούμ με τον αναδρομικό φόρο στα ακίνητα

Κρούσματα όπου ελεγκτές του κέντρου φορολογούμενου μεγάλου πλούτου που θεώρησαν εισόδημα το τίμημα πώλησης ακινήτων έχουν σημειωθεί στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου για προσαύξηση περιουσίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι ...............


φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος ακόμα και 45% για το τίμημα από την πώληση ακινήτου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν ότι ακολουθείται αυτή η πρακτική, ωστόσο, στο επίπεδο των ελεγκτών έχει δημιουργηθείς σύγχυση και αλαλούμ με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ έμπειροι υπηρεσιακοί παράγοντες τονίζουν την ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου για να σταματήσει οποιαδήποτε αυθαίρετη επιβολή φόρου σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν στο παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα, όταν εκδίδεται εντολή ελέγχου σε εύπορους φορολογούμενους για την προσαύξηση της περιουσίας τους, οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να επικαλεστούν πραγματικά έσοδα από κάθε πηγή, προκειμένου να δικαιολογήσουν τυχόν αυξημένες καταθέσεις κλπ. Αρκετοί επικαλούνται έσοδα από την πώληση ακινήτων την τελευταία δεκαετία.

Λόγω της «γκρίζας ζώνης» στην νομοθεσία, ορισμένοι ελεγκτές, πιθανώς με προφορικές οδηγίες από προϊσταμένους τους, θεωρούν ότι το έσοδο από την πώληση του ακινήτου είναι εισόδημα που έπρεπε να φορολογηθεί. Μάλιστα θεωρούν εισόδημα την διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Σε αυτό το «εισόδημα» βεβαιώνουν φόρο έως και 45%.

Η πρακτική αυτή δεν είναι διαδεδομένη, ωστόσο, έχουν πέσει θύματά της ορισμένοι φορολογούμενοι, οι οποίοι αμφισβητούν την σχετική πρακτική στο πλαίσιο των υπομνημάτων τους αμφισβήτησης του αποτελέσματος του ελέγχου, ενώ προσφεύγουν και στην δικαιοσύνη. Επισήμως από το ΥΠΟΙΚ αρνούνται ότι ακολουθείται η συγκεκριμένη τακτική. Πάντως, η έκδοση εγκυκλίου για το θέμα θεωρείται από υπηρεσιακούς παράγοντες επιβεβλημένη.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: