Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Οι "βρικόλακες του διαδικτύου" οδηγούν τα θύματά τους στη βαριά κατάθλιψη

Μια νέα μορφή διαδικτυακής τρομοκρατίας έχει κάνει την εμφάνισή της τελευταία στο ίντερνετ και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το cyber bullying προκαλεί πανικό και αναστάτωση στους χρήστες του διαδικτύου, αφού τα μέλη του, οι «βρικόλακες του διαδικτύου» ή αλλιώς «cyber vampires», με όπλα την ..............


εξαπάτηση, τον εκβιασμό, τις βρισιές και τις απότομες εναλλαγές συναισθημάτων οδηγούν τα θύματά τους στη βαριά κατάθλιψη ή ακόμα και στην τρέλα!

Αρχικά διαλέγουν άτομα ευαίσθητα, ευάλωτα και συναισθηματικά φορτισμένα, προσποιούνται τους φίλους και τους πουλάνε αγάπη και ενδιαφέρον κάνοντάς τους να νομίζουν ότι βρήκαν το alter ego τους. Να πιστέψουν δηλαδή ότι είναι τυχεροί, ότι βρήκαν έναν άνθρωπο που τους νοιάζεται πραγματικά μέσα σε έναν ψεύτικο και κακό κόσμο, για να καταλήξουν ξαφνικά να βιώνουν έναν τρομακτικό ψυχαναγκασμό που θα τους κάνει να βυθιστούν στην κατάθλιψη και την εσωστρέφεια.

Στο κύκλωμα αυτό εμφανίζονται με ψεύτικο προφίλ σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κυρίως γυναίκες ηλικίας από 18 έως 25 ετών, που έχουν τον ρόλο του φύλακα-αγγέλου, αφού βοηθούν δήθεν άτομα με πονεμένες καρδιές, μοναχικούς, χωρισμένους. Είναι αδίστακτες όμως, αφού παρουσιάζονται ως εξαιρετικές περιπτώσεις συντρόφων που κατανοούν όλα όσα τούς λέει το θύμα, νιώθουν τον πόνο του και δείχνουν το ενδιαφέρον τους παίρνοντάς το τηλέφωνο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για να δουν αν είναι καλά κι αν χρειάζεται κάτι.

Μιλώντας στην «Espresso» η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου τόνισε πως υπάρχουν κάποια άτομα που χαίρονται με την παγίδευση και τη δυστυχία του άλλου: «Δημιουργούν ψεύτικα προφίλ σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και πλησιάζουν άτομα προσπαθώντας να τα πείσουν να τους εμπιστευτούν, και όλο αυτό λειτουργεί σε κάποιους από αυτούς αφροδισιακά. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο, αφού πρέπει να βρουν το κατάλληλο άτομο-θύμα, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του σιγά σιγά, χτίζοντας μια σχέση ιδιότυπη χωρίς -τις περισσότερες φορές- να το συναντήσουν. Μαθαίνουν περισσότερες πληροφορίες μέσα από τις συνομιλίες τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα από άτομα γνωστά τους.

»Η κατανόηση, η συμπαράσταση, η καλοσύνη, η παρηγοριά, η προθυμία και η υποστήριξή τους τους βάζει στον κόσμο των θυμάτων τους (άτομα της εφηβείας και πάνω). Αρχικά απολαμβάνουν την ικανοποίηση ότι έχουν κατακτήσει το θύμα και έπειτα μπαίνουν στη διαδικασία να το απειλήσουν, να το εκβιάσουν λέγοντάς του -μεταξύ άλλων- ότι θα βγάλουν τα μυστικά του στη φόρα, να το βρίσουν κ.λπ.
»Τα θύματα είναι συνήθως άτομα απελπισμένα, ευάλωτα, εσωστρεφή, μοναχικά, που έχουν βγει από μια μεγάλη απογοήτευση. Είναι τόσο ευαίσθητα που δεν έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν ότι αυτός που τους δείχνει αμέριστη συμπαράσταση μπορεί να είναι επικίνδυνος και ίσως να έχει άλλον σκοπό. Ετσι σιγά σιγά μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο. Οταν εισπράξουν τη βαθιά και τεράστια απογοήτευση και απόρριψη, νιώθουν σαν να γκρεμίζεται ο κόσμος τους, γιατί πιθανότατα είχαν βρει ένα καταφύγιο σε αυτό το άτομο. Το γεγονός αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει κάποια άτομα σε ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές, πολλές φορές αυτοκαταστροφικές».
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: