Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πανελλαδικές 2014: Οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά επιστημονικό πεδίο

Τις σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, οι απόφοιτοι των οποίων αποκτούν κατά τεκμήριο πιο άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενίσχυσε το υπουργείο Παιδείας με την κατανομή εισακτέων που ανακοίνωσε χθες. Ενώ οι υποψήφιοι παλαιότερα κατευθύνονταν ..........


σε παιδαγωγικές, καθηγητικές και θεωρητικές σχολές, τώρα η προσφορά θέσεων αυξάνεται ιδίως στις θετικές επιστήμες (οικονομία, τεχνολογία, πολυτεχνικές κ.λπ.) και γενικά σε σχολές προσανατολισμένες στην επαγγελματική αποκατάσταση. Εμφανίζονται και αυξήσεις σε παιδαγωγικές κ.λπ., αυτές όμως οφείλονται στην ένταξη των πρώην ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι) στον γενικό αριθμό εισακτέων. Εμφαση έχει δοθεί επίσης στις σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη γη, την παραγωγή και ανάπτυξη αγρού, τροφίμων, αλιείας και κτηνοτροφίας, με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τις αντίστοιχες σχολές στα ΤΕΙ να εμφανίζουν σημαντική αύξηση εισακτέων. Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος δήλωσε: «Σχεδιάζοντας την Ελλάδα του 2020 ενισχύουμε τις θετικές επιστήμες, τις "παραγωγικές" σχολές. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εξασφαλίζει ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για να μπορέσει αυτή η χώρα να σταματήσει να παράγει ανέργους πτυχιούχους ή πτυχιούχους χωρίς δεξιότητες και επάρκεια. Για να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά, σε κάθε νέα γενιά, να πολλαπλασιάζει τους εθνικούς πόρους, εξασφαλίζοντας ευκαιρίες ζωής και στη χώρα ανάπτυξη». Μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων εντοπίζεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια, με αποκορύφωμα το Δημοκρίτειο Θράκης που κερδίζει πάνω από 800 θέσεις. Δυσκολότερη θα είναι συνεπώς η εισαγωγή υποψηφίων στο 1ο πεδίο, ενώ ευκολότερη σε 2ο, 4ο και 5ο - κάτι που θα εξαρτηθεί βεβαίως και από τη δυσκολία των θεμάτων. Ενδεικτικά, Γαλλική και Γερμανική Φιλολογία του ΑΠΘ χάνουν από 20 εισακτέους, ενώ από 25 κερδίζουν ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι - μηχανικοί. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χάνει 75 εισακτέους η Κοινωνική Θεολογία και 30 το Ιστορικό - Αρχαιολογικό, αλλά κερδίζει 40 το Μαθηματικό Τμήμα, 35 το Φυσικό και 25 το Χημικό. Στο Πολυτεχνείο Αθήνας όλες οι σχολές - πλην ηλεκτρολόγων - έχουν αύξηση εισακτέων, όπως και στο Γεωπονικό.
Συνολικά εφέτος θα προσφερθούν 70.305 θέσεις, από τις οποίες οι 46.735 στα ΑΕΙ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και οι 23.570 θέσεις σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ.
Ο αριθμός εισακτέων είναι φαινομενικά αυξημένος από τον αντίστοιχο περυσινό (57.895) κατά περίπου 20%, πράγμα που οφείλεται στην κατάργηση των επιπλέον θέσεων που δίνονταν έως πέρυσι στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων και την ενσωμάτωσή τους στον γενικό αριθμό εισακτέων, που θα διεκδικούν πλέον όλοι οι υποψήφιοι. Αρα, σε πραγματικούς αριθμούς ο εφετινός αριθμός εισακτέων είναι κατά 907 άτομα μεγαλύτερος από τον περυσινό που ήταν 69.398 συνολικά. Στον ανωτέρω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται (και άρα προστίθενται) θέσεις εισακτέων για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές της Αστυνομικής και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και θέσεις που ορίζονται καθ' υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Ελληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί - αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κ.λπ.

Διαβάστε εδώ τους αναλυτικούς πίνακες με τους εισακτέους ανά σχολή
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: