Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν εξυπηρετούν εδώ και ένα χρόνο τα δάνεια που έχουν λάβει από ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2012, συνολικού ύψους πάνω από 270 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό, που προκύπτει μετά από απάντηση του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή ..........


και προέδρου της Δράσης, Θεόδωρου Σκυλακάκη, δημιουργεί το ερώτημα εάν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει ως οργανισμοί.

«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα. Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013», αναφέρει η ειδικότερα, στην απάντησή του ο κ. Αλμούνια.

Για πρόβλημα ηθικού κινδύνου κάνει λόγο ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος άνοιξε το θέμα με τα δάνεια Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πρώτη φορά με ερώτησή του το 2011 στον Όλι Ρεν για τον προνομιακό δανεισμό ελληνικών πολιτικών κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας το οποίο μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ελέγχεται σε ποσοστό περίπου 90% από το κράτος.

Μάλιστα, όπως προέκυψε από απαντήσεις της Κομισιόν σε προηγούμενες ερωτήσεις του προέδρου της Δράσης, το 2012 σε περίοδο περιορισμένης ρευστότητας, όταν οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν ενυπόθηκα στεγαστικά και άλλου τύπου δάνεια, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους, έλαβαν περαιτέρω τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των –μη εξυπηρετούμενων πλέον- δανείων προερχόταν από τη διαλυθείσα Αγροτική Τράπεζα, η οποία δάνεισε 198 εκατ. ευρώ συνολικά σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι τράπεζες χορηγούσαν τα δάνεια σε κόμματα με μόνη εγγύηση την κρατική επιδότηση.
real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...