Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Σοκ στους Ελληνες για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Τόσο πολλές μίζες που ένας αξιωματούχος δεν μπορεί καν να τις θυμηθεί όλες» φιλοξενούν οι «New York Times» στο χθεσινό τους φύλλο, όπου αναφέρονται στη διαφθορά στην Ελλάδα με αφορμή την ομολογία του ...........


Α. Κάντα για τα εξοπλιστικά.

«Η διαφθορά ήταν τόσο εκτεταμένη εντός του ελληνικού Πενταγώνου, που ακόμα κι ένας σχετικά χαμηλός στην ιεραρχία αξιωματούχος -ο Α. Κάντας- μπορούσε να συγκεντρώσει 19 εκατομμύρια δολάρια, μόλις μέσα σε πέντε χρόνια σ' αυτήν τη θέση» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Οι Ελληνες είναι συνηθισμένοι σε ιστορίες διαφθοράς, αλλά ακόμη και εκείνοι ξαφνιάστηκαν με την ομολογία του Κάντα» σχολιάζει η εφημερίδα, που επισημαίνει, όμως, ότι η δίωξη του πρώην αξιωματούχου έχει δημιουργήσει την ελπίδα πως επιτέλους είναι η αρχή του τέλους της «ασύστολης διαφθοράς» που συνέβαλε στη βύθιση της Ελλάδας στην παρούσα κρίση της.

Οσο έρχονται νέα στοιχεία στο φως, τονίζει το δημοσίευμα, ο Κάντας πυροδοτεί επίσης και την οργή, ιδιαιτέρως προς τη Γερμανία, η οποία επέπληττε την Ελλάδα για την οικονομική της κατάσταση. «Εφόσον είναι ακριβής», γράφουν οι «New York Times», «η κατάθεση του Κάντα αποκαλύπτει ότι κατασκευαστές όπλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Ρωσία δωροδοκούσαν ελεύθερα, συχνά μέσω Ελλήνων αντιπροσώπων, ώστε να πουλήσουν στην Ελλάδα οπλισμό που και ήταν πολύ ακριβός για τη χώρα, αλλά και που, σύμφωνα με ειδικούς, ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ελαττωματικός και υπερτιμημένος».

Το υπουργείο Αμυνας, επισημαίνεται, δεν είναι το μοναδικό υπουργείο όπου υπάρχουν υποψίες για εκτεταμένη διαφθορά, αλλά αποτελεί πρωταρχικό στόχο των ανακριτών διότι η Ελλάδα προέβη σε μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες μετά το 1996, με αφορμή την ένταση με την Τουρκία για τα Ιμια, στο Αιγαίο.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...