Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Με σταυρό η ψηφοφορία στις ευρωεκλογές

Με σταυρό και όχι με λίστα θα εκλεγούν οι Ευρωβουλευτές στην επικείμενη αναμέτρηση της 25ης Μαΐου, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου ..........


Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ως εκ τούτου, οι Ευρωβουλευτές πλέον θα προκύπτουν απευθείας από την ψήφο των πολιτών, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε έως σήμερα, δηλαδή την κατάρτιση ψηφοδελτίου λίστας 21 ατόμων, με την εκλογή των πρώτων της λίστας ανάλογα με το ποσοστό που λάμβανε η παράταξη.
Βάσει της νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται, το ψηφοδέλτιο θα έχει πλέον διπλάσιο αριθμό υποψηφίων, δηλαδή 42 άτομα, και οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν με σταυρό τον Ευρωβουλευτή της προτίμησής τους.
Κατόπιν, αναλόγως του ποσοστού που θα λαμβάνει το κόμμα, θα εκλέγονται και οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης.
Υπό εξέταση είναι ο αριθμός των υποψηφίων που θα έχει δικαίωμα να «σταυρώνει» κάθε ψηφοφόρος.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ: Απέλπιδα προσπάθεια

«Η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές συνιστά άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως "ανανέωση" με πρόσωπα εκτός των "κομματικών μηχανισμών" την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ "προσωπικοτήτων". Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα».
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: