Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Οι στηρίξεις και τα «χρίσματα» των κομμάτων

Του Δημήτρη Γαρούφα*
Παρακολουθούμε καθημερινά ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων και συζητήσεις σχετικά με τα «χρίσματα» που δίνουν σε συγκεκριμένους υποψηφίους εν΄όψει των εκλογών στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Από τις συζητήσεις και τις δημοσιογραφικές πληροφορίες προκύπτει ότι ..........


μάλλον δεν αναζητούν τους ικανότερους αλλά με δημοσκοπικές μετρήσεις αναζητούν τους δημοφιλέστερους για να μπορούν μετά να πανηγυρίζουν ότι εξέλεξαν Δήμαρχο η Περιφερειάρχη..
Προκαταβολικά επισημαίνω ότι τα πολιτικά κόμματα είναι θεσμοί του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και μέσα από αυτά εκφράζεται ,και φυσικό είναι να θέλουν να έχουν λόγο για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τον συνδικαλισμό, τα βάθρα της δημοκρατίας όπως αρέσκονται να τα αποκαλούν.
Θεωρητικά θα μπορούσε η ανάμιξη των κομμάτων να περιορίζεται στην αναζήτηση και ενθάρρυνση ατόμων με ικανότητες και ήθος που θα μπορούσαν να προσφέρουν και ταυτόχρονα στην αποθάρρυνση προώρων η ακαίρων φιλοδοξιών η ατόμων αμφιβόλου ήθους. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται στους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες όπου δεν υπάρχει η άμεση επαφή πολιτών και υποψηφίων και δεν υπάρχει γνώση προσώπων και καταστάσεων. Είναι εγκληματικό λάθος να δίνονται κομματικά «χρίσματα» στήριξης σε υποψηφίους μικρών Δήμων όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν έχουν ανάγκη να τους πουν τα κόμματα ποιόν να ψηφίσουν και εξίσου λάθος είναι τα κομματικά «χρίσματα» σε συνδικαλιστικούς η επιστημονικούς φορείς. Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι θεωρητικά η κομματική στήριξη δεν σημαίνει και ποδηγέτηση και σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία είναι και θέμα ήθους ,προσωπικότητας και ηθικού αναστήματος κάθε αιρετού στην Τ.Α η τον συνδικαλισμό.
Αυτά θεωρητικά ,γιατί στην πράξη , δυστυχώς, τα κόμματα δεν αναζητούν υποψηφίους με βάση το ήθος και την δυνατότητα προσφοράς αλλά συνήθως(με κάποιες εξαιρέσεις ) με κριτήρια δημοφιλίας και κομματικής πειθαρχίας , χωρίς να πολυεξετάζουν το ήθος γι΄ αυτό και έχουμε, μετά την εκλογή , αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς. Συνήθως επίσης αναζητούν υποψηφίους «ελεγχόμενους» με την έννοια να κάνουν ότι δεν βλέπουν κάποια πράγματα και να μην συγκρούονται με το κόμμα τους όταν βρίσκεται στην εξουσία …΄Ισως γι΄ αυτό, όταν στον Νομό Θεσσαλονίκης δίνονταν(στο πλαίσιο ανταλλαγών)μεγάλες εκτάσεις του δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου, αρκετοί αρμόδιοι(και κομματικοί αξιωματούχοι) έκαναν πως δεν βλέπουν…Δυστυχώς τα κόμματα εξουσίας στη χώρα μας διαχρονικά αντί να επιβραβεύουν και να προβάλλουν ως πρότυπο τα στελέχη τους που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον καταγγέλοντας και σκάνδαλα των κομμάτων τους αν χρειασθεί ,στην πράξη τα περιθωριοποιούν δείχνοντας ότι το πολιτικό σύστημα επιδιώκει να ανακυκλώνεται με «κατά συνθήκην» πρόσωπα και καταστάσεις..
Η παθογένεια του τρόπου λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων και των λανθασμένων προτύπων που προβάλλουν είχε ως αποτέλεσμα ,ατομικά έντιμοι, πρωθυπουργοί να περιστοιχίζονται από πρόσωπα που απασχολούν την δικαιοσύνη σήμερα και για έναν εξ΄ αυτών(απόλυτα έντιμο) να υπάρχει απόφαση δικαστηρίου στην Θεσσαλονίκη που αναφέρει ότι « κομματικοί φίλοι και κουμπάροι» του τον χρησιμοποίησαν για δικά τους οφέλη..
Τέλος επισημαίνουμε ότι με δική τους ευθύνη τα κόμματα απαξιώθηκαν στην συνείδηση των πολιτών ενώ ο τρόπος ελέγχου των οικονομικών τους και ο τρόπος βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας των αφορά όλους μας γιατί μέσω αυτών λειτουργεί το πολίτευμα. Αλλά η γενικότερη παθογένεια του κομματικού συστήματος πρέπει να απασχολεί κυρίως τους πολιτικούς ηγέτες που επιτέλους πρέπει παραμερίζοντας τις μετριότητες του κομματικού σωλήνα να ανοιχθούν στην κοινωνία αναζητώντας ανθρώπους ικανούς και με ήθος, με σεβασμό στον πολίτη αλλά και την ανεξαρτησία των άλλων θεσμών…Γι΄ αυτό θα έπρεπε να αποφύγουν «χρίσματα» που προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών, ενώ στον συνδικαλισμό και τους μικρότερους Δήμους να αφήσουν τις κοινωνίες να αναδείξουν αυτούς που θέλουν και αν θέλουν να δώσουν «χρίσματα» σε μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες να μην αναζητούν «διαχειρίσιμους» υποψήφιους αλλά ανθρώπους με ήθος και ικανότητες.
*Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια: