Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Σοβαρές ζημιές σε μουσεία και μνημεία της Κεφαλονιάς

«Περίπου 25 μνημεία της Κεφαλονιάς, εκκλησιαστικά και κοσμικά, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς. Θα χρειαστούν άμεσες σωστικές επεμβάσεις και μελέτες αποκατάστασης, ενώ άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου και το Κάστρο με τα μνημεία του, που έχουν...........


 σοβαρά προβλήματα».

Τα παραπάνω δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αμέσως μετά τον ερχομό της από το νησί, όπου μετέβη μαζί με το κυβερνητικό κλιμάκιο για την αποτίμηση της κατάστασης.

Όσον αφορά τις αρχαιότητες, η κυρία Μενδώνη πληροφόρησε ότι περίπου 20 αγγεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου «άνοιξαν» στις συγκολλήσεις και 5-6 γυάλινα αγγεία έσπασαν, εκείνο όμως που υπέστη τις σημαντικότερες και από ό,τι φαίνεται μη αναστρέψιμες ζημιές ήταν το Μουσείο.

Οπως αναφέρθηκε, στο κτίριο παρατηρήθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου μεγάλου σεισμού οριζόντια ρηγμάτωση στις κολόνες του ισογείου. «Το Κάστρο και τα μνημεία του έχουν πρόβλημα. Μαζί με το Μουσείο, είναι δύο σημεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και λόγω των συνεπειών στον τουρισμό», σημείωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου.

Ωστόσο, τα μνημεία στα οποία εκτελούνται έργα ΕΣΠΑ δεν παρουσίασαν κανέναν πρόβλημα, ενώ η δε γέφυρα Ντε Μποσέ (de Bosset), της οποίας το τεχνικό έργο αποκατάστασης έχει ολοκληρωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος «αντέδρασε πολύ ικανοποιητικά», σύμφωνα με την κ. Μενδώνη.

Η ίδια μάλιστα έκανε γνωστό ότι την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου το πρωί θα μεταβεί στο νησί μαζί με κλιμάκιο μηχανικών, αρχαιολόγων και συντηρητών του ΥΠΠΟΑ για την πλήρη καταγραφή των ζημιών, με σκοπό εντός δεκαπενθημέρου να ληφθούν άμεσα σωστικά μέτρα και να προχωρήσουν οι μελέτες αποκατάστασης. «Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, αλλά είναι σοβαρά. Απαιτείται πολύ δουλειά και καλή οργάνωση», κατέληξε η Λίνα Μενδώνη.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...