Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Το πολυτιμότερο ντοκιμαντέρ για το 2014

Με το βραβείο για «Το Πολυτιμότερο Ντοκιμαντέρ για το 2014» του Ιδρύματος «Κινηματογράφος για την ειρήνη» τιμήθηκε στο Βερολίνο η ταινία «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» («Recycling Medea») του Αστέρη Κούτουλα.

Η διεθνής κριτική επιτροπή του Ιδρύματος απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο σε .........


ντοκιμαντέρ τα οποία αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς κεντρικό θέμα τους αποτελούν κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Στην περίπτωση της ταινίας του Αστέρη Κούτουλα, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι πρόκειται για «υψηλής καλλιτεχνικής αξίας αντισυμβατικό» φιλμ.

Μεταξύ των προσκεκλημένων στην λαμπερή βραδιά που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Κινηματογράφος για την ειρήνη» στο περιθώριο της Μπερλινάλε στο «Konzerthaus» του Βερολίνου ήταν ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, η Κατρίν Ντενέβ, η Ούμα Θέρμαν, ο Ένιο Μορικόνε, η Ορνέλα Μούτι, ο σερ Κρίστοφερ Λι και το συγκρότημα «Pussy Riot».

Η ταινία του Αστέρη Κούτουλα, η οποία προβλήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου «Babylon» του Βερολίνου, έχει προγραμματιστεί να προβληθεί στις 23 Φεβρουαρίου στην Κολονία και στις 19 Μαρτίου στο Λουξεμβούργο.

Το έργο βασίζεται στην μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για την όπερα «Μήδεια» και στην χορογραφία του Ρενάτο Ζανέλα, με πρωταγωνίστρια την Α' Χορεύτρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μαρία Κουσουνή.

Ο δημιουργός περιγράφει την σύνδεση μεταξύ της χορογραφίας στην θεατρική σκηνή και σε αυτήν στους δρόμους της Αθήνας κατά την διάρκεια διαδηλώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Sueddeutsche Zeitung στην κριτική της έκανε λόγο για «οπτικά καταπληκτικό κολάζ», το οποίο εστιάζει στην γκρίζα πραγματικότητα μιας κοινωνίας σε πτώση.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: