Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Στους δρόμους από τη Δευτέρα οι αγρότες

Σε εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται οι αγρότες της χώρας, μ' αυτούς της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων να βγάζουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους από τη Δευτέρα κι εκείνους της Πρωτοβουλίας και του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου να τηρούν ...........


στάση αναμονής.

Από νωρίς το πρωί, αγρότες της Χαλκιδικής ξεκίνησαν την "κατάβασή" τους στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα "χρόνια άλυτα προβλήματά" τους, αλλά και για να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος εγκαινιάζει, απόψε, στις 19:00, την 25η Agrotica.

Περίπου 70 αγροτικά και 30 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στον κόμβο της Τρίγλιας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία, ωστόσο, ανακόπηκε από την αστυνομία, στα όρια του νομού Χαλκιδικής με τη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελαιοπαραγωγός Φιλαλήθης Καπάνδριας.

Σύμφωνα, όμως, με τον ίδιο, σε τηλεφωνική επαφή με τον υπουργό κανονίστηκε συνάντηση για σήμερα, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί η ακριβής ώρα.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες που συντάσσονται με την Πρωτοβουλία και το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Ελλάδας ακόμα δεν έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις για το τι θα πράξουν και έχουν μεταφέρει τις όποιες κινήσεις τους για τη Δευτέρα. Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιούν συνελεύσεις σε επίπεδο νομών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το "τοπίο".

Πάντως, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποί τους, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή και εάν στην τροπολογία για τη φορολογία θα υπάρξουν τελικά κάποιες από τις ελαφρύνσεις που ζήτησαν.

Στους δρόμους από Δευτέρα οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων

Στο μεταξύ, ευρύ κάλεσμα στους αγρότες της χώρας, αλλά και σε όσους ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται σημαντικά από την ακολουθούμενη πολιτική, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου), εν μέσω της 25ης Agrotica, απηύθυνε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Βαγγέλης Μπούτας.

Επεσήμανε, ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πρόκειται να είναι ίσως και το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει ποτέ διοργανωθεί, ενώ διευκρίνισε ότι το σύνθημα θα είναι: "κάνουμε αγώνα επιβίωσης".

Σημείωσε δε την ανάγκη για μια "λαϊκή συμμαχία των πολιτών της χώρας" καθώς, όπως είπε, "εάν δεν υπάρξει λαϊκή συμμαχία, τότε θα εξαφανίσουν την Ελλάδα όλη".

Σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, από Δευτέρα θα βγουν στους δρόμους τα τρακτέρ (υπολογίζονται σε 30-40 τα μπλόκα που θα στηθούν σε όλη τη χώρα), ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινήσεις ακόμη και σήμερα, αφού, όπως υπενθύμισε, σε διάφορα χωριά της Ελλάδας έχουν ήδη συγκεντρωθεί τρακτέρ στις κεντρικές πλατείες, τα οποία και είναι έτοιμα να παρατεταχθούν στα μπλόκα που θα στηθούν.

Σε ό,τι αφορά τις ακριβείς τοποθεσίες όπου θα στηθούν τα μπλόκα, διευκρίνισε πως αυτό είναι ένα θέμα των επιτροπών σε κάθε νομό.

Οι αγρότες λένε "όχι" στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και- μεταξύ άλλων - ζητούν αφορολόγητο οικογενεικό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί, "φρένο" στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν δε, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...