Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Τεράστιες οι ζημιές στο γεωργικό κεφάλαιο της Αργολίδας

Μέρα με τη μέρα, οι ζημιές από την πλημμύρα της 1ης Δεκεμβρίου 2013 αποκαλύπτονται σε όλο τους το μέγεθος και είναι τραγικά πολλές. Πράγματι η χρονιά που φεύγει, ήταν ίσως η δυσκολότερη, αφού σχεδόν όλες οι καλλιέργειες αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα τα οποία αναφέρονται παρακάτω:

  • Στην ακαρπία στις ελιές, όπου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επεκράτησαν το Μάϊο στο στάδιο της ανθοφορίας «κάηκε» η πολύ καλή ανθοφορία που υπήρχε. Το αποτέλεσμα φαίνεται με την τεράστια μείωση της παραγωγής που το πιθανότερο θα φθάσει στο 1/3 μιας κανονικής παραγωγής.
  • Στο μεγάλο πρόβλημα της «κηλίδωσης» των καρπών στην ποικιλία μανταρινιάς κλημεντίνη, όπου υπάρχουν κτήματα με εξαιρετική παραγωγή τα οποία όμως δεν θα συλλέξουν ούτε έναν καρπό !!!
  • Στην πρωτοφανή μικροκαρπία στα πορτοκάλια κυρίως στις ποικιλίες Ναvelina στις πρώιμες περιοχές και στην ποικιλία W. Navel που είναι και η κύρια ποικιλία του Αργολικού κάμπου. Η παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο 2013, συνετέλεσε σε αυτή την κατάσταση. Οι επιπτώσεις από το γεγονός αυτό φαίνονται στα συσκευαστήρια, όπου το μεγαλύτερο μέρος των προσκομιζόμενων πορτοκαλιών είναι του μεγέθους 6-7. Τα μεγέθη αυτά δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των αγορών του εξωτερικού που φθάνουν τα πορτοκάλια της περιοχή μας, ενώ όταν φθάνουν εξασφαλίζουν χαμηλές τιμές. Το επακόλουθο σε αυτή την κατάσταση είναι η κατρακύλα των τιμών σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
  • Στις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία (υπερβολική βροχόπτωση, πλημμύρα) της 1ης Δεκεμβρίου 2013, όπου «χτυπήθηκε» μια μεγάλη έκταση που βρίσκεται πέριξ των χειμάρρων Ξεριά και Πάνιτσα καθώς επίσης και άλλες περιοχές του αργολικού κάμπου.

Αναφέρουμε ότι, μαζεμένες τόσες πολλές ζημιές σε μια χρονιά και σε όλες τις δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής, δεν έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια.


Ε.Π.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
Δημήτριος Δήμου
Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...