Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Κεφαλονιά: Αγωνία μετά τον ισχυρό σεισμό. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:55 το απόγευμα της Κυριακής. Μέχρι αυτή την ώρα οι μετασεισμοί στο νησί είναι δεκάδες, ενώ ............


έχουν καταγραφεί και πολλές υλικές ζημιές.

Η πιο ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 8:45 το βράδυ, ο Εγκέλαδος «χτύπησε» για άλλη μία φορά το νησί.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, ο νέος σεισμός ήταν 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ήταν 5,2 Ρίχτερ.

Έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Κεφαλονιά μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, όπου συναντήθηκε με σεισμόπληκτους στην περιοχή του Ληξουρίου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:55 το απόγευμα της Κυριακής στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ληξουρίου, 293 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 118 χιλιόμετρα από την Πάτρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,8 R. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή μεγέθους από 3,7 έως 4,7 R.




"Δρόμος έχει κοπεί στα δύο"


Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού αναφέρθηκαν ζημιές σε καταστήματα στην πόλη του Αργοστολίου από σπασμένες τζαμαρίες, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν κλήσεις για τραυματισμούς. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού.

Συγκεκριμένα, κάτοικοι αναφέρουν ότι υπάρχει δρόμος που έχει κοπεί στα δύο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα χωριά.

Η κυρία Μαρία Αλυσσανδράτου, κάτοικος της Κεφαλονιάς, περιέγραψε στο enikos.gr όσα συνέβησαν στον πρώτο σεισμό των 6 R, αλλά και την κατάσταση που επικράτησε εκείνη τη στιγμή με τους επαναλαμβανόμενους μεγάλους μετασεισμούς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απόψε θα κοιμηθούν στα αυτοκίνητα.



«Χειρότερος από του ‘53» ο σεισμός στην Κεφαλονιά λένε οι κάτοικοι
Αναστατωμένοι και φοβισμένοι είναι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς από τον σεισμό των 6R, αλλά και τους μετασεισμούς που δεν λένε να σταματήσουν. Σε πλατείες και σε δρόμους, μέσα στο κρύο, αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν, ενώ έχει κόπει και το ρεύμα.

Στο enikos.gr μίλησε η κυρία Μέμα Καλλιγά, μητέρα δύο παιδιών 10 και 8 ετών, που είπε ότι ανησυχεί τόσο για τα παιδιά της, όσο και για την άρρωστη μητέρα της κι αναρωτιέται που και πως θα περάσουν το βράδυ.



Τι λένε οι κάτοικοι του Ληξουρίου
Ανήσυχοι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς μιλούν για μεγάλο σεισμό που ευτυχώς προκάλεσε κυρίως εσωτερικές ζημιές στα σπίτια. Στο νοσοκομείο Ληξουρίου, όπως αναφέρει νοσηλεύτρια, έφτασαν περιστατικά από μικροατυχήματα στα σπίτια, εξαιτίας των αντικειμένων που έπεσαν κατά τη διάρκεια του σεισμού.


Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς: Έπεσαν βράχοι στους δρόμους

Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, Σάββας Σαβάογλου, μίλησε στο enikos.gr για τον σεισμό που σημειώθηκε στο νησί.

Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος, ο κόσμος είναι πολύ αναστατωμένος από τον σεισμό, αλλά και από τους ισχυρούς μετασεισμούς.

«Υπάρχουν υλικές ζημιές και γίνεται καταγραφή. Υπάρχουν επίσης ζημιές στο δίκτυο από πτώση βράχων», ανέφερε ο κ. Σαβάογλου. Ακούστε εδώ τι είπε



"Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ τέτοιο σεισμό", λέει στο enikos.gr ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος δήλωσε πως, αν και είναι κάτοικος Κεφαλονιάς, πρώτη φορά βιώνει κάτι ανάλογο.



Ζημιές στον πύργο ελέγχου και στο κτίριο της Αστυνομίας


Ζημιές έχει υποστεί το κτίριο του γηροκομείου Κεφαλονιάς, λόγω του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν στο αεροδρόμιο του νησιού και κυρίως στον πύργο ελέγχου στην Κεφαλονιά.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού, το Αργοστόλι. Ρωγμές έχουν προκληθεί και στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλονιάς από τον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τη Δημόσια Τηλεόραση, χρειάστηκε να μεταφερθούν έξι κρατούμενοι.


Μικροτραυματισμοί στην Κεφαλονιά


Σύμφωνα με την Δημόσια Τηλεόραση, υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες στην Κεφαλονιά μετά τον ισχυρό σεισμό.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου στο νησί κάνουν λόγο για μικροτραυματισμούς κατοίκων, κυρίως μέσα στα σπίτια, από αντικείμενα που έπεφταν κατά τη διάρκεια του σεισμού.


"Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περιοχές της Κεφαλονιάς"


Την κατάσταση που επικρατεί στην Κεφαλονιά μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, περιέγραψε ο αντιδήμαρχος, Ευάγγελος Κεκάτος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε.

Ακόμα ο κ. Κεκάτος επισήμανε: «Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει αρκετές περιοχές και στην Ιθάκη, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και στην υδροδότηση.

Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στην πυροσβεστική, υπάρχουν ζημιές σε πολλά παλιά σπίτια, βράχοι έχουν αποκολληθεί, έχουν κλείσει πολλοί επαρχιακοί δρόμοι στις περιοχές Πετανοί, αλλά και στον Άγιο Γεώργιο.



Κλειστά σήμερα τα σχολεία στην Κεφαλονιά




Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Το κτίριο πήγαινε χορεύοντας

"Τον νιώσαμε στην Λευκάδα. Το κτίριο πήγαινε χορεύοντας", είπε ο Σπύρος Σπύρου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, αναφερόμενος στον σεισμό στην Κεφαλονιά.

Ο κ. Σπύρου, ο οποίος βρισκόταν στη Λευκάδα επειδή συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο, έκανε λόγο για εντυπωσιακά δυνατό σεισμό.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο κανάλι "Ε", υπάρχουν πληροφορίες για υλικές ζημιές, καταπτώσεις βράχων, ρωγμές στο οδικό δίκτυο, ζημιές σε κατοικίες κυρίως στο Ληξούρι, ενώ σημείωσε ότι ευτυχώς δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.



Οι σεισμολόγοι για το σεισμό

Επικοινωνήσαμε με τον σεισμολόγο, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος έκανε μία πρώτη εκτίμηση του σεισμού που σημειώθηκε στην Κεφαλονιά.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή». Μάλιστα ο ίδιος, επικαλούμενος μαρτυρίες φίλων του από το νησί, μας είπε ότι πολλά σπίτια έχουν υποστεί εσωτερικές ζημιές. Ακούστε εδώ τι είπε στο enikos.gr



"Είναι νωρίς για να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός"

«Είναι νωρίς να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για την κύρια δόνηση ή όχι», ανέφερε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, προσθέτοντας ότι «έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία».

«Έχουμε εννέα σεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ και τρεις πάνω από 4 Ρίχτερ», συμπλήρωσε.


Καθησυχαστικός ο Άκης Τσελέντης

Καθησυχαστικός είναι ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, που πιστεύει ότι ο σεισμός των 6 R ήταν ο κύριος και γι' αυτό οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι, όπως είπε, προσεκτικοί, αλλά να μην ανησυχούν γιατί δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός.



Παπαζάχος: Θα έχουμε σωρεία μετασεισμών τις επόμενες εβδομάδες

Την εκτίμηση ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε σωρεία πολλών και ισχυρών μετασεισμών στην περιοχή της Κεφαλονιάς, εξέφρασε ο Καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι «ο σεισμός συνδέεται με το γνωστό ρήγμα της Κεφαλονιάς και αυτό μας ανησυχεί».



"Χορός" μετασεισμών


Πλούσια μετασεισμική ακολουθία παρατηρείται μετά τον μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά.  Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιο Γκανά, υπάρχουν δεκάδες και εκατοντάδες μετασεισμοί με μικρά μεγέθη, από τους οποίους 16 είναι πάνω από 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.



Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στην Κεφαλονιά, που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό, μετέβη με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Τον υπουργό Εσωτερικών συνοδεύει ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ.

Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία να είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν κάθε βοήθεια που τυχόν ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές- τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Κεφαλονιάς- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τον σεισμό.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ για τον ισχυρό σεισμό στην Κεφαλονιά, όπως είπε στο enikos.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης.  Ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι μεταφέρονται υπερήλικες από το γηροκομείο στο νοσοκομείο.

Πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο ΤΕΙ Ληξουρίου με τη συμμετοχή των μελών του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπων της περιφέρειας, της πολιτικής προστασίας αλλά και μηχανικών. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τα έως τώρα δεδομένα του σεισμού των 6R στο νησί, αλλά και τους επανειλημμένους δυνατούς μετασεισμούς, ώστε να αποφασίσουν τις ενέργειές που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών αλλά και των κτισμάτων. 

Με εντολή του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μετέβησαν επίσης στην Κεφαλονιά οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας, Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επιτόπου συντονισμό.

Με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, μετέβησαν στην Κεφαλλονιά με ελικόπτερο Super Puma ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με το ίδιο ελικόπτερο μετέβη στην Κεφαλλονιά, με εντολή του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κλιμάκιο του Ο.Α.Σ.Π. προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης.

Στην Κεφαλλονιά μετέβη επίσης ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Πατρών, με προσωπικό και μέσα της ίδιας Υπηρεσίας, που θα παραμείνουν εκεί καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, για προληπτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα μεταβαίνουν από την ΕΜΑΚ Πατρών στην Κεφαλλονιά:


Αισθητός μέχρι και στην Αθήνα ο σεισμός


Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε ιδιαίτερα τους κατοίκους σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Επίσης, τόσο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, όσο και στην ανατολική Πελοπόννησο, ο σεισμός θορύβησε τους κατοίκους που βγήκαν από τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Πελοπόννησο.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: