Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Τα μυρμήγκια αποίκησαν το… Διάστημα

Ενα από τα τελευταία φορτία που έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) περιείχε και 800… μυρμήγκια. Οι αστροναύτες του ISS πριν από λίγα 24ωρα πραγματοποίησαν τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσουν τα πειράματα με τα μυρμήγκια που στόχο έχουν να δείξουν αν το περιβάλλον .............


μικροβαρύτητας θα μεταβάλει τη συμπεριφορά τους.
Τα πειράματα

Η NASA έστειλε στον ISS 800 μυρμήγκια του είδους Tetramorium caespitum χωρισμένα σε οκτώ κουτάκια που περιέχουν 100 μυρμήγκια έκαστο. Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά είδη μυρμηγκιών και τα βλέπουμε συνήθως να κινούνται στα πεζοδρόμια, στο γκαζόν κλπ.

Οπως έγινε γνωστό οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εξέθεσαν τα μυρμήγκια σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Οι κινήσεις και συμπεριφορά των μυρμηγκιών παρακολουθούνται και καταγράφονται συνεχώς. Οι ειδικοί θέλουν να διαπιστώσουν αν η έλλειψη βαρύτητας θα μεταβάλει τις συνήθειες και συμπεριφορές των μυρμηγκιών. Αν για παράδειγμα, θα υπάρξει μεταβολή στον τρόπο διατροφής των μυρμηγκιών και ειδικά στο αν θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις συνήθεις διαδικασίες συλλογής της τροφής τους.

Ο ρομποτικός στόχος

Οι ειδικοί θέλουν να δουν αν τα μυρμήγκια θα διατηρήσουν τις ίδιες μεθόδους συνεργασίας στην αναζήτηση της τροφής όπου συνήθως γίνεται με ομάδες μυρμηγκιών να κινούνται σε ευθεία γραμμή για να εξερευνούν έτσι το μέγιστο δυνατό χώρο αναζήτησης.

Οι οργανωτές του πειράματος ευελπιστούν ότι τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών για τα ρομπότ όπως την ανάπτυξη συνεργατικών συμπεριφορών σε αυτά. Η αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα σε ρομπότ που π.χ εισέρχονται σε ερείπια κτιρίων μπορεί να σώσει τη ζωή των εγκλωβισμένων σε αυτά. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι στο πείραμα θα μετέχουν και μαθητές που θα ενημερώνονται για την εξέλιξη του και θα παρεμβαίνουν με τις δικές τους ιδέες και προτάσεις.

Το 2012 στον ISS έφτασε ο Τζόνσον Τζάμπερ, μια αράχνη που όπως αποδείχτηκε προσαρμόστηκε γρήγορα στη μικροβαρύτητα. Οταν όμως επέστρεψε στη Γη η αράχνη είχε προβλήματα στις κινήσεις της αφού κάθε φορά που έκανε ένα άλμα έχανε την ισορροπία της αλλά μετά από μικρό διάστημα επαναπροσαρμόστηκε στις γήινες συνθήκες και άρχισε να κινείται και πάλι φυσιολογικά.
real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...