Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ρύθμιση-σκούπα για τα «κόκκινα» δάνεια

Το πρώτο βήμα για τις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων κάνει η κυβέρνηση, καθώς σύντομα και με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου συγκροτείται κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο θα τρέξει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις ..........


και άλλες αποφάσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», το κείμενο της πράξης βρίσκεται στη φάση της συγκέντρωσης υπογραφών από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδοθεί.

Το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους» θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας,και θα λειτουργεί όπως μια ανεξάρτητη αρχή.

Η λειτουργία του προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για τους πλειστηριασμούς.

Το Συμβούλιο με φαστ-τρακ διαδικασίες θα προχωρά σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών προς τις τράπεζες από μη ενήμερους δανειολήπτες.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο «Εθνος», οι πρώτες αποφάσεις αναμένεται να είναι για την καθιέρωση των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης» και του ορισμού των «συνεργάσιμων δανειοληπτών».

Επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει και στην έκδοση κανόνα δεοντολογίας των τραπεζών, με σκοπό να υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι στη συμπεριφορά τους έναντι των δανειοληπτών.

Ο «μπούσουλας» για τη ρύθμιση των δανείων θα είναι η λίστα των αναγκαίων εξόδων διαβίωσης μιας οικογένειας.

Ειδικοί εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν ετοιμάσει παραδείγματα νοικοκυριών με τις μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μέσο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι στην περιοχή των 1.000 ευρώ.

Στα έξοδα περιλαμβάνονται η διατροφή, η ένδυση, η στέγαση, η μόρφωση των παιδιών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.

Ετσι, οι τράπεζες έχοντας τις κατηγορίες των νοικοκυριών (μονομελή, ζευγάρια, τετραμελή κ.ο.κ) θα εξετάζουν κατά περίπτωση, το αίτημα.

Θα αφαιρούν από το εισόδημα τις δαπάνες και το ποσό που θα περισσεύει θα πηγαίνει για την πληρωμή των δανείων.

Οι δόσεις θα είναι μικρότερες και η διάρκεια αποπληρωμής θα επιμηκύνεται. Ετσι το δάνειο θα κρατείται «ζωντανό».
real

Δεν υπάρχουν σχόλια: