Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Αλλαγές στα πρόστιμα της Εφορίας. "Κούρεμα έως και 50%

Διορθωτικές κινήσεις, ώστε τα πρόστιμα να τεθούν σε «πιο ρεαλιστική βάση», προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με νομοθετική ρύθμιση, «κουρεύοντας» έως και στο μισό τα πρόστιμα που αφορούν σε εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και σε ..........


άλλες κατηγορίες δηλώσεων.

Σύμφωνα με «τα  Νέα», στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται τα εξοντωτικά πρόστιμα, αυτά των 1.000 και 2.500 ευρώ, τα οποία θα μειώνονται έως το μισό για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, την πρώτη φορά, ενώ δε θα διπλασιάζεται το πρόστιμο όπως προβλέπεται με τη δεύτερη εκπρόθεσμη δήλωση, αλλά έπειτα από έλεγχο που θα πιστοποιεί υποτροπή εντός πενταετίας.

Επίσης, υπάρχει εισήγηση να μπει πλαφόν στο συνολικό πρόστιμο (1.000 ευρώ ανά απόδειξη) που επιβάλλεται για κάθε μία απόδειξη που δεν κόπηκε.

Τέλος, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στα ήδη υπάρχοντα.

Τι συνιστά όμως υποτροπή;

Στα παραδείγματα που έχουν αναδείξει μέχρι σήμερα  φοροτεχνικοί, υποστήριζαν πως αν υποβληθεί λανθασμένα για 12 μήνες δήλωση φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών από επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία, ακόμη και αν η διαφορά είναι 4 ευρώ το μήνα, το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ για τον πρώτο μήνα, 2000 ευρώ για τον δεύτερο μήνα, και από 4000 ευρώ για τον τρίτο μήνα και κάθε επόμενο.Κάπως έτσι το πρόστιμο κατά τους φοροτεχνικούς μπορεί από 4 ευρώ να φτάσει τα 43.000 ευρώ!!

Σύμφωνα με το νόμο, σε περίπτωση υποτροπή της ίδιας παράβασης εντός 5 ετών, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός 5 ετών το πρόστιμο ….τετραπλασιάζεται!

Με την νομοθετική ρύθμιση –παρέμβαση που ετοιμάζει ο Στουρνάρας με εντολή του πρωθυπουργού,  το παραπάνω πρόστιμο της παραπάνω επιχείρησης παραμένει στα 1000 ευρώ και για να διπλασιαστεί θα πρέπει να προηγηθεί ....φορολογικός έλεγχος.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: