Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Κόντρα για το πετρέλαιο και την αιθαλομίχλη

Αποκλείει κατηγορηματικά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μειωθεί η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως μέσου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας, «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά..........


 η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής».

Και πρόσθεσε: «Έτσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους».

Σε έντονο ύφος απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη: «Μέσω του κ. Στουρνάρα η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει τις Χριστουγεννιάτικες ευχές της στον ελληνικό λαό λέγοντας του πως αδιαφορεί πλήρως αν δεν μπορεί να ζεσταθεί και φέτος».

Νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη τύπου των Γεωργιάδη-Στουρνάρα-Μανιάτη, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «όσοι πιέζουν για μείωση του φόρου, άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, η υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα ανήλθε καθαρά σε 353 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό 5% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

Η συγκεκριμένη υστέρηση αποδίδεται στην υψηλή αποθεματοποίηση (238 εκατ. λίτρα) λόγω της αύξησης του φόρου, στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Επίσης, βάσει των στοιχείων του υπουργείου
, η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68%- 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται:

*Κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων

*Κατά 3,4% στην ύφεση

*Κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες

*Κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, το οποίο, βάσει των διευρυμένων κριτηρίων, δικαιούνται περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά.


Σημειώνεται ότι μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 30 Δεκεμβρίου πέρυσι είχαν διατεθεί 6 εκ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο εφέτος έχουν δοθεί, ως προκαταβολή, 60 εκ. ευρώ.

Το ΥΠΟΙΚ βεβαιώνει ότι υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης 200 εκ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης δεν ήταν απαίτηση της τρόικας, αλλά αίτημα πολλών κυβερνήσεων, το οποίο κανείς δεν τόλμησε να κάνει πράξη.

Παλαιότερη πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του φόρου, είχε απορριφθεί από την τρόικα, η οποία, είχε απορρίψει τη διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης (για το τελευταίο, η κυβέρνηση νομοθέτησε μονομερώς).

Όσον αφορά στο κόστος για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κατά τις ημέρες της αιθαλομίχλης, αυτό θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που θέλουν διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών, με την τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας του Χρύσανθου Λαζαρίδη και τη διατήρηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του υπουργού επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ήταν κατηγορηματικός.

«Αυτά είναι στην φαντασία ορισμένων. Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια», είπε.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, έκανε έκκληση στο κοινό να χρησιμοποιεί καθαρά καύσιμα, ώστε να μην προκαλείται πρόβλημα αιθαλομίχλης.

Από κοινού με τον υπουργό Υγείας υπενθύμισαν ότι κατά τις ημέρες που παρατηρείται έξαρση του φαινομένου οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ θα μπορούν να έχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ, προβλέπει σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων, καθώς και μείωση της βιομηχανικής/βιοτεχνικής δραστηριότητας, τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τζάκια, σόμπες κλπ.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...