Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

"Ναυμαχία" στη βουλή Βενιζέλου - Τσίπρα για τα υποβρύχια

Κόκκινο αναμένεται να χτυπήσει το θερμόμετρο στη Βουλή, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα διασταυρώσει τα ξίφη του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φλέγον ζήτημα των υποβρυχίων.

Η συζήτηση για το αν τελικά θα ............


συσταθεί ή όχι Εξεταστική Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 17.00. Την πρόταση έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την οργή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και πολιτικά παιχνίδια εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης θα τοποθετηθεί ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Π. Κουκουλόπουλος, ο Φ. Σαχινίδης και ο Π. Ρήγας, θα αναλάβουν να υπερασπιστούν τον πρόεδρο του Κινήματος. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν τελικά θα δώσει το παρών κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Εξεταστική ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Θα έρθει να υπερασπιστεί και να καλύψει τον αντιπρόεδρό του ή διά της απουσίας και της σιωπής του ουσιαστικά θα τον αφήσει επί ξύλου κρεμάμενο» τόνισε από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναβρασμός στη Νέα Δημοκρατία


Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει αμηχανία σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θα κληθούν να υποστηρίξουν θέσεις με τις οποίες στο παρελθόν -όταν δεν είχε γίνει ακόμα η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ- δήλωναν παντελώς αντίθετοι.

Οι έντονες επικρίσεις του Γ. Μιχελάκη, του Ευ. Μεϊμαράκη και του Κ. Τασούλα για τους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ στο εν λόγω θέμα ηχούν ακόμα και σήμερα στα έδρανα της Βουλής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ξεκάθαρη αναντιστοιχία με την πολιτική που εφάρμοζε η Νέα Δημοκρατία, πριν κληθεί να αναλάβει την εξουσία.

Από τη μεριά του, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει σηκώσει το... γάντι που του πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας το μήνυμα ήδη κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του για τον προϋπολογισμό. Τότε είχε κάνει λόγο για προσπάθεια πολιτικής σπίλωσής του, υπογραμμίζοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί την επιχειρηματολογία συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικής κόντρας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν θα παρασυρθούμε σε κοκορομαχίες. Στόχος της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι να αναδειχθούν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση των υποβρυχίων, την οποία διαχειρίστηκαν συγκεκριμένοι χώροι και πρόσωπα, που παραπέμπουν στο φαύλο δικομματικό σύστημα» αναφέρουν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία Βενιζέλου για «εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ σε επιχειρηματικά συμφέροντα».

Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων

Την ίδια στιγμή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αναφέροντας μάλιστα ότι τις πρώτες διαδικασίες για την ανάδειξη του θέματος τις είχε κινήσει ήδη από το 1998 ο πρόεδρός τους Πάνος Καμμένος.

Η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, εμφανίζεται έτοιμη να καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι «απορρίπτει την τεχνητή πόλωση και την ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία εκμεταλλεύονται οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού».

Το ΚΚΕ πάλι θα στηρίξει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι θεωρεί την κίνηση «άσφαιρη» και «χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα».
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: