Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Χάνεται το εξάμηνο και σε άλλες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μετά τη Νομική Σχολή,σοβαρός είναι ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο και σε άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έντονες παραμένουν οι διαβουλεύσεις στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου τα κενά στην ύλη -λόγω της πολύμηνης απεργίας των ...........


διοικητικών- είναι τεράστια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να λάβουν παρόμοια απόφαση, την ίδια στιγμή που άλλες σχολές -όπως η Θεολογική- καταφεύγουν στη λύση ανάγκης των συνεχόμενων εξαμήνων με συνολικές εξετάσεις του έτους το καλοκαίρι του 2014.
Από τη μεριά της, η διοίκηση της Ιατρικής Σχολής εμφανίζεται κατηγορηματική όσον αφορά στην απώλεια του εξαμήνου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα για μια τέτοια εξέλιξη, ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στη Φιλοσοφική Σχολή, με το εξάμηνο κυριολεκτικά να βρίσκεται στον… αέρα, αφού οι φοιτητές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη. Υπό κατάληψη τελεί και το Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως για την κάλυψη των μαθημάτων είναι να παραταθούν αυτά μέσα στο καλοκαίρι. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται από τον οργανισμό του κάθε ιδρύματος, ενώ η πραγματοποίηση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού εβδομάδων διδασκαλίας αποτελεί ευθύνη του εκάστοτε διδάσκοντος του τμήματος ή της σχολής.
Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζεται το αλαλούμ στο Καποδιστριακό, καθώς πολλές γραμματείες του ιδρύματος (ειδικά στο κέντρο της Αθήνας) δεν λειτουργούν ακόμη, αφού μερίδα των διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει την απεργία για 15η εβδομάδα. Σε μια ύστατη προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κρίση, η Σύγκλητος έχει κληθεί από τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη να συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου.

Νομική: Η απώλεια του εξαμήνου διασφαλίζει την ποιότητα της σχολής


Το πρωί της Τετάρτης το τμήμα της Νομικής αποφάσισε πως δεν είναι δυνατόν να… βαφτιστεί εξάμηνο το χρονικό διάστημα που απέμεινε έως τον Φεβρουάριο, γι’ αυτό και ελήφθη η απόφαση αυτό να χαθεί, καθώς έτσι διασφαλίζεται -μεταξύ άλλων- το κύρος της σχολής και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με μόνο τρεις εβδομάδες να απομένουν -αφαιρώντας τις διακοπές των Χριστουγέννων- το χρονικό διάστημα θεωρήθηκε εξαιρετικά μικρό, την ίδια στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι για τη διενέργεια εξετάσεων είναι απαραίτητο να έχουν γίνει μαθήματα 13 εβδομάδων.

Η απόφαση για την απώλεια του εξαμήνου είχε την υποστήριξη της πλειονότητας των καθηγητών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει παγιωθεί τίποτα, καθώς απαιτείται επικύρωση από τη Σύγκλητο, τα μέλη της οποίας όμως τελούν ακόμη υπό παραίτηση.

Η διοίκηση πάντως της Νομικής Σχολής αποφάσισε ότι, προκειμένου να μη γελοιοποιηθεί το ελληνικό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, θα προχωρήσουν κανονικά όλα τα προγράμματα Erasmus (ξένων επισκεπτών φοιτητών) και θα δοθούν βαθμοί σαν να μην έχει χαθεί το εξάμηνο στην περίπτωση αυτή.

Τη Δευτέρα άνοιξαν για πρώτη φορά οι πύλες του Πανεπιστημίου Αθηνών ύστερα από 3,5 μήνες απεργιών των διοικητικών και ενώ συνεχίζεται ο «εμφύλιος» στις τάξεις τους αναφορικά με τη μελλοντική τους στάση.
«Τα πάσης φύσεως προβλήματα που έχουν προκύψει γίνεται τώρα προσπάθεια να θεραπευτούν» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης, ο οποίος ανέφερε σε πρόσφατη τοποθέτησή του πως εις βάρος του ιδρύματος γίνεται συκοφαντική εκστρατεία, ζητώντας μάλιστα τη διεξαγωγή ΕΔΕ.

«Η συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος του Καποδιστριακού συνεχίζεται από τους γνωστούς συκοφάντες, που επιδιώκουν τη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να ασχολείται με την αντιμετώπιση των συκοφαντών. Προς πλήρη τεκμηρίωση των αποφάσεων του πανεπιστημίου και κατάδειξη της συκοφαντίας διέταξα ήδη τη διεξαγωγή ΕΔΕ, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για τα καταγγελλόμενα από τους συκοφάντες η Σύγκλητος και η κοινή γνώμη, ώστε να προστατευτεί το κύρος του πανεπιστημίου και η πανεπιστημιακή κοινότητα» εξήγησε.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: