Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Τα φάλτσα του ενιαίου φόρου ακινήτων

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή ύστερα από πολύμηνο «ράβε - ξήλωνε» το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, χωρίς, για μια ακόμη φορά, να έχουν εξαλειφθεί πλήρως τα αμφιλεγόμενα σημεία.

Επειτα από πολλούς μήνες καθυστερήσεων κατατέθηκε χθες το σχέδιο ............


νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 10% που είναι σήμερα, η παράταση της απόσυρσης για τα αυτοκίνητα και νομοτεχνικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Οσον αφορά τα ακίνητα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενός κύριου φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.). Ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα καταργείται το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συγκριτικά με το ισχύον σύστημα όσοι διαθέτουν μόνο κατοικίες θα πληρώσουν λιγότερα το 2014 σε σχέση με τους φόρους που πληρώνουν σήμερα. Πάντως, ο επιμερισμός των φόρων γεννά ερωτήματα, δεδομένου ότι η νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των κατοικιών δεν έχει καμία αναλογικότητα. Για παράδειγμα, το τέταρτο κλιμάκιο φορολόγησης των κατοικιών έχει συντελεστή 4,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το πέμπτο κλιμάκιο έχει συντελεστή 6 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή, από το τέταρτο στο πέμπτο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται κατά 33,3%. Αντίστοιχα στα ακριβότερα ακίνητα και συγκεκριμένα στο 8ο και 9ο κλιμάκιο, ο συντελεστή αυξάνεται κατά 3,2%. Δηλαδή κάποιος που έχει ακίνητο σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το τ.μ. θα πληρώσει φόρο για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. 20 ετών, δευτέρου ορόφου με μία πρόσοψη, ύψους 482 ευρώ. Αλλος που έχει ακίνητο σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.020 το τ.μ. (δηλαδή 20 ευρώ υψηλότερη η τιμή ζώνης) και ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, θα πληρώσει φόρο υψηλότερο και συγκεκριμένα 642 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 160 ευρώ περισσότερα.
Με το τελικό σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε χθες προκύπτουν αναλογικά μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα σε αντίθεση με τα μεγαλύτερης αξίας ακίνητα.
Ειδικότερα, τα ακίνητα θα φορολογηθούν ως εξής το 2014:
1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων
• Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Με την εφαρμογή του νέου φόρου όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες χωρίς οικόπεδα, ανεξαρτήτως αξίας θα πληρώσουν το 2014 χαμηλότερο φόρο σε σχέση με φέτος.
• Για τα ημιτελή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,4.
• Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).
• Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.
• Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία. Για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και εξοχική ή κύρια κατοικία άνω των 150 τ.μ., θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.
2. Συμπληρωματικός φόρος
Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ. Επίσης, οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: