Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικες εικόνες από όλο τον κόσμο

«Μύρισε» Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο, όπου σε κάθε γωνιά, σε κάθε σημείο οι πόλεις βάζουν τα γιορτινά τους. Απ’ άκρη σε άκρη του πλανήτη το πνεύμα των Χριστουγέννων κάνει το θαύμα του και γεμίζει με χαμόγελα μικρούς, αλλά και μεγάλους. Το βράδυ της Τετάρτης ............


οι πιστοί κατέλκυσαν τις εκκλησίες για να προσευχηθούν για την γέννηση του Χριστού.

Στη Ρώμη και στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος προεξήρχε στην πρώτη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία από την ημέρα της ανάρρησής του στον θρόνο. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν τη βασιλική του Αγίου Πέτρου και την πλατεία του Βατικανού για να παρακολουθήσουν τη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία.



Σύμφωνα με αναλυτές του Βατικανού η προσέλευση των πιστών ήταν η μεγαλύτερη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς ο Πάπας έχει φέρει νέο αέρα στην Εκκλησία.



Στη Βηθλεέμ, την πόλη που γεννήθηκε ο Χριστός χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο συνέρευσαν στη βασιλική της Γέννησης για να γιορτάσουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ δήλωσε ότι 25.000 προσκυνητές μετέβησαν στην Βηθλεέμ αυτό το έτος.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξέδωσε άδειες μετακίνησης για περίπου 500 παλαιστίνιους χριστιανούς από τη Λωρίδα της Γάζας και χαλάρωσε τα μέτρα κυκλοφορίας των χριστιανών στη Δυτική Όχθη.



Στο Ισραήλ ζουν περίπου 160.000 χριστιανοί , ή περίπου το 2% του συνολικού πληθυσμού. Στη Δυτική Όχθη, υπάρχουν σχεδόν 200.000 χριστιανοί, οι οποίοι είναι περίπου το 8% του πληθυσμού ενώ στη Λωρίδα της Γάζας ζουν λίγο περισσότεροι από 1.000 χριστιανοί.

Οι περισσότεροι χριστιανοί είναι μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις αρχές Ιανουαρίου.



Νωρίτερα, ο πατριάρχης των ρωμαιοκαθολικών Φουάντ Τουάλ οδήγησε την επίσημη πομπή προς τη φάτνη στην πλατεία της Βηθλεέμ. Πρόσκοποι, ξένοι προσκυνητές και Άραβες χριστιανοί, από την περιοχή ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων.



Ο πατριάρχης χοροστατώντας στην Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στο Ναό της Γεννήσεως εξέφρασε στο κήρυγμά του το φόβο ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση φαίνεται να μην έχει καμία λύση.

Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Νάσερ Γιούντεχ.





Τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν όμως με κατάνυξη ακόμα και σε χώρες όπου ο χριστιανισμός δεν είναι η κυρίαρχη θρησκεία. Στο Ιράκ η μικρή μειοψηφία Χριστιανών προσευχήθηκαν με κατάνυξη για τη γέννηση του Σωτήρα.



Στις Φιλιππίνες, που μετρούν ακόμα τις πληγές τους από το πρόσφατο σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα, οι κάτοικοι γιόρτασαν τα χριστούγεννα με κατάνυξη.



Στο νότιο ημισφαίριο η ημέρα των Χριστουγέννων βρήκε τους πιστούς στις παραλίες. Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν τη ημέρα με μια βόλτα στις παραλίες.


Στην Ισπανία της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες έβαλαν για λίγες ώρες στην άκρη τα προβλήματά τους βγήκαν σε πλατείες και επισκέφθηκαν σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουν τη γιορτινή ημέρα.



Στη Βουλγαρία οι Ορθόδοξοι πιστοί κατέκλυσαν τις εκκλησίες και προσευχήθηκαν κατανυκτικά για καλύτερες ημέρες.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: