Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Dr. Who: Η google αφιερώνει στην 50η επέτειο του Doctor Who

Ένα παιχνιδιδιάρικο doodle διάλεξε σήμερα η google  να αφιερώσει στην 50η επέτειο της  πιο επιτυχημένης και μακροβιότερης  Βρετανικής σειράς επιστημονικής φαντασίας του BBC. Άλλωστε  περιλαμβάνεται στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες

Με τις περιπέτειες ενός ...........


ανθρωποειδούς εξωγήινου χρονοταξιδιώτη (Timelord, ο Xρονάρχοντας) γνωστός ως ο Δόκτωρ (The Doctor) που εξερευνά το σύμπαν με μια μηχανή του χρόνου που ονομάζεται TARDIS  ταξιδεύει στο χωροχρόνο, η οποία από έξω φαίνεται σαν μπλε αστυνομικός θάλαμος (Police Box) του Λονδίνου, από το 1963 που τότε η σειρά ξεκίνησε. Μαζί με μια σειρά από συντρόφους, αντιμετωπίζει εχθρούς, σώζει πολιτισμούς και ανθρώπους.

Η σειρά έχει επηρεάσει γενιές της βρετανικής τηλεόρασης, επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους μεγάλωσαν βλέποντας την. Έχει επιβραβευτεί από τους κριτικούς και το κοινό ως ένα από τα καλύτερα βρετανικά τηλεοπτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου BAFTA για την καλύτερη δραματική σειρά το 2006, και πέντε συνεχόμενες νίκες στα Εθνικά (Βρετανικά) Τηλεοπτικά Βραβεία (NTA) 2005 - 2010, στην κατηγορία "Δράμα", κατά την εποχή του Ράσελ T. Ντέιβις ως Διευθυντή Παραγωγής. Tο 2011 ο Ματ Σμιθ έγινε ο πρώτος ηθοποιός που προτάθηκε για ένα BAFTA για τον ρόλο του Doctor, αλλά έχασε από τον Ντάνιελ Ρίγκμπι.
Οι δημιουργοί της σειράς είναι ο Σίδνεϊ Νιούμαν ,επικεφαλής δραματοποίησης, ο Ντόναλντ Γουίλσον, επικεφαλής σεναρίου και ο Γ. Ε. Γουέμπερ. Συνέβαλαν επίσης στην ανάπτυξη της σειράς ο συγγραφέας Άντονι Κόμπερν, ο Ντέιβιντ Γουιτάκερ διορθωτής)και η Βέριτι Λάμπερτ παραγωγός.
Τη μουσική τίτλων συνέθεσε ο Ρον Γκρένερ και ενορχήστρωσε η Ντέλια Ντέρμπισαιρ από το BBC Radiophonic Workshopπρόγραμμα αρχικά διήρκεσε από το 1963 μέχρι το 1989

Ως Doctor έχουν παίξει μέχρι τώρα έντεκα ηθοποιοί.

Ο Doctor σήμερα ενσαρκώνεται από τον Ματ Σμιθ Μετά το τέλος του έβδομου κύκλου της σειράς, τον Ιούνιο του 2013, ο Ματ Σμιθ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη σειρά. Σε ειδική ζωντανή εκπομπή που μεταδόθηκε στις 4 Αυγούστου 2013, ανακοινώθηκε ότι τη θέση του θα πάρει ο Πίτερ Καπάλντι, ο οποίος είναι γνωστός από εμφανίσεις του και στο Doctor Who και στον τρίτο κύκλο του Torchwood. Η πρώτη του εμφάνιση θα λάβει χώρα τα Χριστούγεννα του 2013 στο καθιερωμένο εορταστικό επεισόδιο.

Ο έβδομος κύκλος προβλήθηκε σε δύο μέρη, του οποίου τα γυρίσματα έγιναν το Φεβρουάριο του 2012. Στο πρώτο μέρος προβλήθηκαν 5 επεισόδια, το Σεπτέμβριο του 2012. Τα 5 αυτά επεισόδια ήταν τα τελευταία με τους Κάρεν Γκίλαν και Άρθουρ Ντάρβιλ. Η νέα σύντροφος του Δόκτωρ, Clara Oswin Oswald(Τζένα-Λουίζ Κόλμαν), παρουσιάστηκε στο πρώτο επεισόδιο του πρώτου μέρους του έβδομου κύκλου και στο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο και συνόδεψε τον Δόκτωρ στο δεύτερο μέρος του έβδομου κύκλου, που προβλήθηκε την άνοιξη του 2013.

Η σειρά θα γιορτάσει τα πενήντα της χρόνια στις 23 Νοεμβρίου του 2013, με εορταστικό επεισόδιο διάρκειας 75 λεπτών
του 2005 του Doctor Who είναι μια άμεση συνέχεια της σειράς του 1963-1989, όπως είναι η τηλεταινία του 1996. Έτσι διαφέρει από άλλες επαναλήψεις σειράς που είτε είναι αναπροσαρμογές είτε εκ νέου δημιουργίες (παραδείγματος χάριν, Battlestar Galactica και βιονική γυναίκα) είτε σειρές που πραγματοποιούνται στον ίδιο κόσμο με αρχικό αλλά σε μια διαφορετική περίοδο και με τους διαφορετικούς χαρακτήρες (παραδείγματος χάριν, Star Trek: Η επόμενη γενεά και τα υποπροϊόντα).

Αλλαγές στην εμφάνιση

Ως Άρχοντας του χρόνου, ο Doctor έχει τη δυνατότητα να αναδημιουργήσει-αναγεννήσει το σώμα του, όταν είναι κοντά στο θάνατο. Αφού η αναγέννηση εισήχθη στην ιστορία ως ένας τρόπος για τη συνέχιση της σειράς, όταν οι σεναριογράφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αποχώρηση του πρωταγωνιστή William Hartnell το 1966, συνέχισε να είναι ένα σημαντικό στοιχείο της σειράς, επιτρέποντας για την πρόσληψη νέου πρωταγωνιστή όταν η προέκυπτε η ανάγκη . Τα σήριαλ The Deadly Assassin και Mawdryn Undead και η ταινία του 1996 δείχνουν ότι ένας Άρχοντας του χρόνου μπορεί να αναγεννηθεί 12 φορές, να έχει δηλαδή συνολικά 13 ενσαρκώσεις. Ο θάνατος του Doctor, μια ιστορία του 2010 της σειράς The Sarah Jane Adventures, παρουσιάζει το Doctor να ισχυρίζεται ότι μπορεί να αναγεννηθεί 507 φορές, αλλά ο συγγραφέας του επεισοδίου Russell T Davies αργότερα είπε ότι αυτό προοριζόταν ως αστείο, και δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν. Ο Doctor έχει πλήρως περάσει από αυτή τη διαδικασία και τις επιπτώσεις που προκύπτουν από αυτή δέκα φορές, με κάθε μία από τις ενσαρκώσεις του, να έχει τις δικές του ιδιορρυθμίες και ικανότητές , αλλά κατά τα άλλα να μοιράζονται τη συνείδηση, τις μνήμες, την εμπειρία και τη βασική προσωπικότητα του από τις προηγούμενες ενσαρκώσεις.

Ο Doctor    Ηθοποιός    Χρόνος που πρωταγωνίστησε

Πρώτος Doctor    William Hartnell    1963–1966
Δεύτερος Doctor    Patrick Troughton    1966–1969
Τρίτος Doctor    Jon Pertwee    1970–1974
Τέταρτος Doctor    Tom Baker    1974–1981
Πέμπτος Doctor    Peter Davison    1982–1984
Έκτος Doctor    Colin Baker    1984–1986
Έβδομος Doctor    Sylvester McCoy    1987–1989, 1996
Όγδοος Doctor    Paul McGann    1996
Ένατος Doctor    Christopher Eccleston    2005
Δέκατος Doctor    David Tennant    2005–2010
Ενδέκατος Doctor    Matt Smith    2010–2013
Δωδέκατος Doctor    Peter Capaldi    2013-

madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: