Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ανατροπές στα Ταμεία εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών

Η είσπραξη 700 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, είναι ο στόχος νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας. Η βασική ρύθμιση προβλέπει τη διενέργεια μηνιαίων ηλεκτρολογικών ελέγχων, ώστε να διαπιστώνεται αν ............


καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Χθες, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που προβλέπει τον μηνιαίο έλεγχο των εισφορών που δηλώνουν οι εργοδότες συγκριτικά με αυτές που τελικά καταβάλλουν στο ΙΚΑ. Με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα αλλάξει και ο τρόπος καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ και, αντί ανά δίμηνο, θα γίνεται ανά μήνα.

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

- Η διασταύρωση των ποσών που δηλώνονται από τους εργοδότες με αυτά που καταβάλλονται. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές, εκδίδεται Πράξη Επιβολής Εισφορών. Σε περίπτωση που δεν γίνει η εξόφληση, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να υποβάλλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση. Το ΙΚΑ χθες σε εξαιρετικά επείγον έγγραφό του καταγράφει αναλυτικά τη διαδικασία που θα ακολουθείται.

- Η μηνιαία είσπραξη εισφορών στον ΟΑΕΕ αντί αυτό να γίνεται ανά δίμηνο. Για το θέμα θα υπάρξει τροπολογία, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως δεν θα αυξηθούν οι εισφορές. Δηλαδή, οι εισφορές που καταβάλλονται σήμερα θα «σπάσουν» στα δύο και θα δίνεται το μισό ποσό τον έναν μήνα και το υπόλοιπο τον επόμενο.

- Η αλλαγή στη διαδικασία είσπραξης των εισφορών στα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ) και στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου και προβλέπει πως οι εισφορές θα ενταχθούν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του ΙΚΑ. Επομένως, και σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρχει μηνιαίος έλεγχος των καταβληθεισών εισφορών.

Παράλληλα, προβλέπεται πως θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων για να μπει τέλος στην αδήλωτη εργασία και θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια: