Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δείχνουν ότι μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους να φθάνουν ..............


τα 7,28 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 60,6 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι μη φορολογικές οφειλές τότε τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν υπερβεί πλέον τα 62 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές εκκρεμότητες τους, ενώ ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες εξακολουθεί να μην υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και να μην αποδίδει στο Δημόσιο το φόρο.

Την ίδια ώρα με ρυθμό «χελώνας» γίνονται οι φορολογικοί έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου με ορατό πλέον τον κίνδυνο ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός να μην πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου αριθμού ελέγχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενική Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο τέλος Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 7,284 δισ. ευρώ από 6,188 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα προστέθηκαν 1,09 δισ. ευρώ στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν στο 10μηνο στα 1,2 ευρώ κυρίως λόγω των ρυθμίσεων ενώ ταυτόχρονα διαγράφηκαν χρέη ύψους 121 εκατ. ευρώ. Από τις παλιές οφειλές δηλαδή αυτές που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τέλος του 2012 έχουν εισπραχθεί 1,246 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει εισπραχθεί το 24,5% των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών και να έχει εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές.

Αναλυτικότερα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

• Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας δεν υποβάλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Κι αυτό παρά την αλλαγή του συστήματος απόδοσης του φόρου και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων. Ειδικά στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.959.057 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.101.453 δηλώσεις. Δηλαδή δεν υποβλήθηκαν 857.604 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Στο ίδιο διάστημα έγιναν 9.635 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 210,819 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 80,62 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 11.000 έλεγχοι ΦΠΑ και να έχει εισπραχθεί το 20% των βεβαιωμένων φόρων. Δηλαδή για να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου θα πρέπει στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί 1.365 έλεγχοι όταν στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου έγιναν 788 έλεγχοι.

• Εκτός στόχων κινούνται οι φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα στο 10μηνο ολοκληρώθηκαν μόλις 211 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και σύμφωνα με το Μνημόνιο συνολικά φέτος θα πρέπει να διενεργηθούν 596 έλεγχοι. Από τους ολοκληρωμένους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 126,6 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 58,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα από τους 680 προσωρινούς ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν φέτος σε μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 433 έλεγχοι από τους οποίους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 119,9 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 66 εκατ. ευρώ.

• Με ρυθμό «χελώνας» γίνονται οι έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν γίνει 910 φορολογικοί έλεγχοι. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μόλις 321 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Οι έλεγχοι αυτοί απέδωσαν στο Δημόσιο 13,1 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 55,6 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.
• Στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου υποβλήθηκαν 9.741 μηνυτήριες αναφορές για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» εκ των οποίων 4.945 υποβλήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ., 1.309 από το ΣΔΟΕ και 3.487 αναφορές από Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...