Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Μεγάλη πορεία μνήμης και τιμής για το Πολυτεχνείο

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η καθιερωμένη πορεία, προς την αμερικανική πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης το 1973.

Χιλιάδες κόσμου από νωρίς το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο ..........


και τους γύρω δρόμους προς την Ομόνοια για να ξεκινήσει η πορεία, η οποία κύλησε ομαλά και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ, χωρίς εντάσεις και σημαντικά απρόοπτα. Με συνθήματα επίκαιρα και παλμό οι διαδηλωτές τίμησαν την επέτειο εκφράζοντας τη διαφωνία τους για τα μέτρα λιτότητας και το Μνημόνιο.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ισχυρή, σ΄όλο το μήκος της διαδρομής μέχρι τη αμερικανική πρεσβεία, και με εξαίρεση ορισμένες μικροεντάσεις όλα κύλησαν ομαλά.

Φτάνοντας στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία φρουρείτο, από νωρίς, με ισχυρές διμοιρίες ΜΑΤ, οι διαδηλωτές στάθηκαν απ’ έξω και φώναξαν συνθήματα και λίγο αργότερα, μέσω της Λεωφόρου Αλεξάνδρας διαλύθηκαν.

Ωστόσο πριν διαλυθούν πλήρως και τελευταία μπλοκ της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια, αρχικά στη συμβολή Χαριλάου Τρικούπη και Αλεξάνδρας και συνεχίστηκαν για λίγη ώρα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Συγκεκριμένα ομάδα διαδηλωτών, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στη περιοχή. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών ενώ οι νεαροί απομακρύνθηκαν προς τη πλατεία Εξαρχείων, όπου συνεχίστηκε, για λίγο, η ένταση. Αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν στη πλατεία ενώ προχώρησαν σε προσαγωγές.

Συνολικά, τόσο πριν από την πορεία όσο και μετά το τέλος της έχουν γίνει 149 προσαγωγές και δυο συλλήψεις.
real

Δεν υπάρχουν σχόλια: