Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται αλλαγές στο φόρο ακινήτων

Αρνητικό εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών στο ενδεχόμενο παράτασης για ακόμη ένα έτος του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ), αντί της εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ).

Στο μεταξύ οξύνονται οι αντιδράσεις ........


βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για τις ρυθμίσεις του ΕΝΦΑ.

Πηγές του υπουργείου, αναφερόμενες στην πρόταση που υποβλήθηκε από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ στη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα, για παράταση της εφαρμογής του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων έως ότου γίνουν οι διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, εξηγούσαν ότι κάτι τέτοιο θα είχε ενδεχομένως προβλήματα συνταγματικότητας, δεδομένου του έκτακτου χαρακτήρα του «χαρατσιού».

Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη άλλωστε, το πρωί της Πέμπτης είπε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας στην ολονύχτια συνάντηση της Τετάρτης με τους βουλευτές τους ενημέρωσε ότι η διατήρηση του ΕΕΤΑ ενέχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας.

Πηγές του υπ. Οικονομικών προσέθεσαν το βράδυ της Πέμπτης ότι πέρα από την αντισυνταγματικότητα αν παραμείνει το χαράτσι θα πλήξει σοβαρά και τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας εισπράττεται το ΕΕΤΑ και είναι η αιτία πολλών απλήρωτων λογαριασμών που έχει η εταιρεία.

Πάντως, το κλίμα ήταν βαρύ κατά τη συνάντηση των 70 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη.

Ενστάσεις για τον νόμο εξέφρασαν οι βουλευτές Ιορδάνης Τζαμτζής, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Ψυχάρης, Ντόρα Μπακογιάννη και Φωτεινή Πιπιλή.

«Δεν μπορούμε να τιμωρούμε τον αστικό κόσμο και όσους εργάζονται. Δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές αντικειμενικές αξίες. Δεν μπορεί να εξαιρούμε στάνες και όχι τις αποθήκες των καταστημάτων» ανέφερε ο Ανδρέας Ψυχάρης, ενώ ο Γιώργος Βλάχος είπε: «Μην διανοηθείτε να το φέρετε για ψήφιση πριν γίνουν αλλαγές και ξανασυζητήσουμε».

Ο Αλ. Δερμετζόπουλος υπογράμμισε πως μας καλείτε για ψυχοθεραπείας και όχι για διάθεση να κάνετε αλλαγές, ενώ ο Ι. Ιωαννίδης σημείωσε ότι δεν μπορεί να φορολογούνται σκληρά οι αγρότες και την ίδια στιγμή να θέλουμε να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι στην ύπαιθρο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για βάρβαρη φορολόγηση ακινήτων, ενώ σημείωσε ότι οι φόροι είναι πάνω από τα μέτρα μας.

Πυρά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Μετά τους βουλευτές της ΝΔ, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τις προωθούμενες διατάξεις ως έχουν.

Κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παναγιώτης Ρήγας φέρεται να ανέφερε ότι «θα πρέπει να φορολογηθούν όλοι με βάση το Ε9, την περιουσία τους. Το 2012 από το χαράτσι υπήρξαν έσοδα 2,75 δις ευρώ. Τώρα που ο Στουρνάρας επεκτείνει το φόρο και σε αγρότες υπολογίζει τα έσοδα σε 2,9 δις ευρώ. Πως είναι δυνατόν; Προφανώς κάποιους απαλλάσσει από την φορολογία».

Σε αυτό συμφώνησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο Γιάννης Δριβελέγκας είπε «να βρει τα ισοδύναμα ο Στουρνάρας, αλλιώς να παραιτηθεί. Εμείς δεν θα κάνουμε καραγκιοζιλίκια με ερωτήσεις και δήθεν διαπραγμάτευση».

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ζήτησε ο Μιχάλης Κασσής.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, μετά την συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποφασίσαμε να προτείνουμε συγκεκριμένες σημαντικές αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων οι οποίες έχουν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επιτυγχάνουν το δημοσιονομικό στόχο τον οποίο ήδη έχουμε ψηφίσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και επιτυγχάνουν τη δικαιότερη κατανομή των βαρών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σκέπτονται να συναντηθούν με τον κ. Στουρνάρα, όπως χθες οι βουλευτές της Ν.Δ., απάντησε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν ένα ζήτημα. Καλό είναι να θυμούνται τι έλεγαν για το χαράτσι στις εκλογές του Μαΐου».
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: