Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΝYT: Η υπόθεση της Χ.Α μπορεί να γυρίσει "μπούμερανγκ" για την ελληνική κυβέρνηση»

Επιφυλάξεις για τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής εκφράζουν σε ρεπορτάζ τους από την Αθήνα οι New York Times.

Σε εκτενές δημοσίευμά τους, με .............


χαρακτηριστικό τίτλο «Επικρίσεις για την υπόθεση εναντίον της ελληνικής Ακρας Δεξιάς», οι New York Times μιλούν για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα τονίζοντας πως «σόκαρε την χώρα και η κυβέρνηση ξεκίνησε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει την οργάνωση».

Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει: «Ηδη σοβαρά ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα της εξάρθρωσης καθώς και για το εάν μπορεί να γυρίσει ''μπούμερανγκ'' κατά της κυβέρνησης και εν τέλει να δημιουργήσει συμπάθεια για την Χρυσή Αυγή, μια από τις πιο βίαιες ακροδεξιές οργανώσεις της Ευρώπης».

Oι ΝΥΤ αναφέρουν δήλωση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργου Κατρούγαλου, ο οποίος προειδοποιεί: «Αν δεν διαχειριστείς σωστά (την υπόθεση), μπορεί να σου επιστρέψει πιο δυνατή η Χρυσή Αυγή. Αν εμφανιστούν ως θύματα του κατεστημένου, μπορεί να διευρύνουν την απήχησή τους».

Οι New York Times επισημαίνουν παράλληλα πως «έχουν ήδη δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά με την νομιμότητα ακόμη και την συνταγματικότητα των μεθόδων της κυβέρνησης» και αναφέρονται στην αποφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη, του Ηλία Παναγιώταρου και του Νίκου Μίχου.

«Η νομική διένεξη επεσήμανε την αυξανόμενη πεποίθηση της κυβέρνησης πως η Χρυσή Αυγή λειτουργεί περισσότερο ως μαφία παρά ως πολιτικό κόμμα.. Αλλά επίσης έκανε εμφανείς και τις ανησυχίες ότι η κυβερνητική προσπάθεια, μπορεί να είναι γεμάτη με ''νομικές τρύπες'' και διαδικαστικά λάθη. Υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής λένε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την δικαστική υπόθεση εναντίον των μελών του κόμματος σε υποκλοπές οι οποίες δεν είχαν την απαιτούμενη εισαγγελική έγκριση», τονίζει το δημοσίευμα.

Κλείνοντας, οι New York Times επισημαίνουν πως η πεποίθηση του Αντώνη Σαμαρά πως θα αντιμετωπίσει την Χρυσή Αυγή και πως το ακροδεξιό κόμμα δεν έχει θέση στο πολιτικό σύστημα, δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί, καθώς «η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει τα πολιτικά κόμματα, γι αυτό προσπαθεί να υπονομεύσει την οργάνωση διαβρώνοντας την ηγεσία της και διακόπτοντας την χρηματοδότηση της».
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: