Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Οργή Γάλλων για το κατασκοπευτικό δίχτυ της NSA

Σάλος έχει προκληθεί στην Γαλλία, από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Le Monde για μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών Γάλλων πολιτών, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, δήλωσε «σοκαρισμένος», ενώ ........


ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, κάλεσε για εξηγήσεις τον Aμερικανό πρεσβευτή στη Γαλλία Τσαρλς Ρίφκιν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, οι οποίες προέρχονται από τα στοιχεία του πρώην συνεργάτη της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, σε διάστημα ενός μήνα, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 8 Ιανουαρίου 2013, 70,3 εκατομμύρια καταγραφές δεδομένων τηλεφωνικών επικοινωνιών Γάλλων πολιτών πραγματοποιήθηκαν από την NSA.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της NSA που έχει στη διάθεσή της η Le Monde, η αμερικανική υπηρεσία από την 1η έως τις 31 Ιανουαρίου 2013 εστίασε το ενδιαφέρον της στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας wanadoo.fr, πρώην θυγατρικής της Orange, με 4,5 εκατομμύρια χρήστες και alcatel.lucent.com την γαλλο-αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA αφορούσαν τόσο διευθύνσεις, όσο και λέξεις-κλειδιά. Μεταξύ των νέων στοιχείων που αποκαλύφθηκαν σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα περιλαμβάνονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα με την επωνυμία "US-985D" για την παρακολούθηση των γαλλικών τηλεπικοινωνιών.

Όπως δείχνουν οι αναλύσεις των στοιχείων του προγράμματος, στόχοι παρακολούθησης ήταν πρόσωπα ύποπτα για σχέσεις με τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά και ιδιώτες που ανήκουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής ή της δημόσιας διοίκησης.

Οι αμερικανικές αρχές παρέπεμψαν στην επίσημη δήλωση της 8ης Ιουνίου με την οποία διευκρινίσθηκε ότι τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο του προγράμματος εκτός των ΗΠΑ παρακολουθούνται για νόμιμους λόγους, όπως η απειλή τρομοκρατικής δραστηριότητας ή η ύπαρξη απειλής στον τομέα της πληροφορικής ή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Στην έκδοσή του της 11ης Αυγούστου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε αποκαλύψει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ειδικότερα η Γαλλία και η Γερμανία, ήταν κύριοι στόχοι της NSA.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: