Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Απειλή για δεκάδες χιλιάδες εξώσεις εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών

Πρόγευση της στάσης που θα κρατήσει η τρόικα και στο θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών των ακινήτων έλαβε η κυβέρνηση με την επιμονή των δανειστών να απελευθερωθεί το καθεστώς των εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ...........


και σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα διεμήνυσε ανεπισήμως στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πως δεν δέχεται τη συμβιβαστική πρόταση για τριετή υποχρεωτική διάρκεια των νέων συμβάσεων μίσθωσης, καθώς και τη διατήρηση των ισχυουσών μέχρι τη λήξη τους. «Είναι ανένδοτοι οι δανειστές και πιέζουν για την άρση των όποιων προστατευτικών διατάξεων», σχολιάζει πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, προσθέτοντας πως «θεωρούν ότι η διάρκεια των συμβάσεων και το ύψος της αποζημίωσης θα πρέπει να καθορίζονται από τη συμφωνία που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές - επιχειρηματίες».

Κύκλοι του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, τονίζουν, πάντως, πως η διαβούλευση συνεχίζεται και η ελληνική πλευρά επιμένει πως οι λόγοι για τους οποίους παραμένει «παγωμένη» η αγορά των γραφείων και των καταστημάτων είναι η οικονομική ύφεση, η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση της φορολογίας και όχι τα «εμπόδια» που επικαλείται η τρόικα.

Με δεδομένη την επιμονή της τρόικας στο θέμα των επαγγελματικών συμβάσεων, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ανάλογη θα είναι και η στάση της στο φλέγον θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών των ακινήτων.

Οι δανειστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ζητήσουν στην ερχόμενη επίσκεψή τους την οριζόντια άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακόμη και της κύριας κατοικίας.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν αποκλείεται τις προσεχείς μέρες να ετοιμάσει σχέδιο με το οποίο θα εξαιρεί από τους πλειστηριασμούς την κύρια κατοικία των οικονομικά αδύναμων πολιτών. Ένα ακόμη εναλλακτικό σχέδιο είναι αυτό της σταδιακής απελευθέρωσης με αρχή τα ακίνητα που έφτασαν στο στάδιο του πλειστηριασμού πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: