Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Μαθηματική εξίσωση αποκαλύπτει αν κοιμόμαστε καλά

Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν μία μαθηματική εξίσωση η οποία υπολογίζει αν κάποιος κοιμάται καλά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν από την ώρα που μπαίνει για ύπνο μέχρι την κουβέρτα του.

Η εξίσωση βαθμολογεί την ποιότητα του ύπνου μας από «εξαιρετική» έως «χάλια» (όταν κάποιος στριφογυρνάει όλη νύχτα). Δεν αφορά, ..........


ωστόσο, την ποσότητα του ύπνου.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η εξίσωσή τους θα βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει τι του χρειάζεται, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του.

Η εξίσωση, που επινοήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, έχει ως εξής:

Ποιότητα ύπνου = (Τ x Βt) + C / Ha + S + L + (H x D)

Με άλλα λόγια, πολλαπλασιάζετε το Τ με το Bt και στο γινόμενο προσθέτετε το C. Στη συνέχεια διαιρείτε με το άθροισμα του Ha με το S συν το L συν το γινόμενο H επί D.

Όταν το αποτέλεσμα αυτής της διαίρεσης είναι 2 ή περισσότερο σημαίνει ότι ο ύπνος σας έχει πολύ καλή ποιότητα, ενώ 1 σημαίνει πως είναι μέτριος και 0 ότι είναι πολύ κακός.

Τα γράμματα της εξίσωσης σημαίνουν τα εξής:

Τ = Η κούραση. Από τις ώρες που πέρασαν από τον τελευταίο βραδινό σας ύπνο αφαιρέσετε τις ώρες που κοιμηθήκατε για μεσημέρι και προσθέσετε τις ώρες που καταπονηθήκατε σωματικά.

Bt = Η ώρα ύπνου. Διαιρέσετε την ώρα που μπήκατε για ύπνο απόψε με την ώρα που συνήθως μπαίνετε για ύπνο.

C = Η άνεση. Υπολογίζεται με την πρόσθεση μαξιλάρι + κλινοσκεπάσματα + στρώμα. Στη συνέχεια αφαιρέστε 9. Για να υπολογίσετε την άνεση κάθε αντικειμένου του κρεβατιού, βαθμολογήστε τα ξεχωριστά από το 1 (καθόλου άνετα) έως 5 (πολύ άνετα).

Ha = Ώρες αγρυπνίας. Σημαίνει πόσες ώρες είστε ξύπνιοι κάθε 24ωρο. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι από 16 έως 18 ώρες.

S = Ήχος. Αντιπροσωπεύει κάθε ήχο που νιώθετε ότι σας ενοχλεί όταν κοιμάστε. Βαθμολογήστε τον από 1 (αδιόρατος ήχος) έως 5 (πολύ δυνατός και ενοχλητικός ήχος).

L = Φως. Αφορά κάθε φως μέσα στο υπνοδωμάτιο - ακόμα και το φως από το επιτραπέζιο ρολόι, το λαμπάκι νυκτός, το φως που μπαίνει από το παράθυρο και τα LED. Βαθμολογήστε από 0,1 (πολύ απαλό) έως 2 (πολύ φωτεινό).

Η = Ζέστη. Υπολογίσετε πόσο πάνω (ή πόσο κάτω) από τους 16-17 βαθμούς Κελσίου (η ιδανική θερμοκρασία) είναι η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας και διαιρέστε με 10.

D = Πάπλωμα/Κουβέρτα. Υπολογίζει κατά πόσον τα βαριά κλινοσκεπάσματα είναι κατάλληλα για να διατηρείτε μια σωματική θερμοκρασία που σας επιτρέπει να κοιμάστε άνετα και κατά πόσον δεν τα διαπερνά η υγρασία. Βαθμολογήστε από 0 (τέλεια) έως 3 (ακατάλληλα - σας κάνουν να κρυώνετε ή να ζεσταίνεστε πάρα πολύ).

«Με την εξίσωση αυτή προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία όπως ο ύπνος, σε κάτι σχετικά απλό», δήλωσε η δρ Πένι Λιούς, διευθύντρια στο Εργαστήριο Ύπνου & Μνήμης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

«Υπάρχουν, όμως, πολλοί παράγοντες που δεν συμπεριλάβαμε, όπως η ψυχική κατάσταση κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Συνεπώς, η εξίσωση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένας οδηγός τον οποίο μπορεί κάποιος να λάβει υπ’ όψιν για να σκεφτεί μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του».

Αναλόγως, λ.χ., με τη βαθμολογία στο φωτισμό, μπορείτε να μειώσετε τα φώτα στο υπνοδωμάτιό σας ή να αλλάξετε κουβέρτες, να προσπαθήσετε να κοιμάστε λίγο το μεσημέρι, να κινηθείτε λίγο περισσότερο κ.ο.κ.
real

Δεν υπάρχουν σχόλια: