Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Φόροι και λιγότερες δαπάνες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 θα παρουσιάσει τη Δευτέρα το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τo απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Το προσχέδιο περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ, έλλειμμα .............


κάτω από το 3%, μειωμένες δαπάνες και αυξημένους φόρους.

Το τελικό κείμενο αναμένεται τον Νοέμβριο, μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας. Βάσει του προσχεδίου, πάντως, οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 41,4 δισ. ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 45,1 δισ. ευρώ μέσω πολλαπλών παρεμβάσεων στην φορολογία εισοδήματος και του φόρου στα ακίνητα.

Η μεγαλύτερη περικοπή στις δαπάνες θα προέλθει από την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (-2,2 δισ. ευρώ).  Από το κονδύλι των μισθών και συντάξεων το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) από 300 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2013.

Η ύφεση της οικονομίας για το 2013 υπολογίζεται στο 4% (σύμφωνα και με την τρόικα), ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6%.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...